Un condamnat penal pentru corupție îl consiliază pe teme juridice pe viceprimarul din Bucșani

0
730

La începutul acestei luni, primarul Radu Pătrășescu, unul dintre cei mai longevivi edili de comună din județ, părăsea această lume. Imediat, atribuțiile i-au fost preluat de către viceprimarul localității, Ionel Chivuleț, aflat – la vremea decesului lui Pătrășescu – cu un picior afară din consiliul local al comunei, deoarece i se retrăsese, la un moment dat, sprijinul politic.

Mai mult, văzându-se, dintr-o dată, „sus”, a ales să își angajeze un consilier personal. Din nevoie de sfaturi mai ales pe teme juridice, își motiva el, în fața consilierilor (în ședința telefonică din 13 mai), decizia.

Și cine putea fi mai nimerit în această funcție, dacă nu un fost condamnat penal, care a și ispășit trei ani de închisoare pentru șantaj și fapte de corupție? Nimeni altul decât…Dan Pasat. Doar în intervalul cât a stat după gratii a avut timp să „aprofundeze”, executarea unor ani de pedeapsă privativă de libertate fiind numită, în argou, „facultate de drept”.

Informația cu privire la noua numire de la vârful Primăriei Bucșani a fost mult timp discutată, mai ales că un site local publica știrea că, din data de 13 mai, Pasat ar ocupa funcția de consilier personal al lui Ionel Chivuleț.

Contactat telefonic, cel acuzat că și-ar fi adus consilier personal, viceprimarul comunei Bucșani, a precizat:

Țin să vă anunț și să vă informez că nu am niciun consilier angajat personal. Nu este. Postul de consilier este vacant, și cu asta, basta! Domnul Pasat mai vine, câteodată dacă îl chem eu să îmi dea vreo informație și cu asta, basta. Nu este angajat al Primăriei! Acest lucru se poate proba, ăsta este adevărul…!”, a mai susținut viceprimarul Chivuleț.

Astfel, deși site-ul local îl dădea pe Dan Pasat ca fiind chiar un potențial candidat la funcția de primar al comunei Bucșani, același site prezentându-l ca fiind consilier personal al celui care a preluat atribuțiile (nu și funcția) de primar după decesul lui Radu Pătrășescu, se pare că adevărul este undeva, la mijloc. Chiar Dan Pasat se recomandase ca ocupând funcția amintită, declarându-le reprezentanților site-ului respectiv că „Funcţia mea de consilier personal al primarului este una contractuală, nu sunt funcţionar public. Nu pot să semnez vreun document în primărie, doar îl consiliez juridic pe domnul primar. Am studii în domeniu!!! (…) Am vorbit acum şi m-am interesat concret. Şi mi-a spus aşa (vorbim despre o instituţie de stat de unde am luat informaţia, nu de un avocat): atâta timp cât eu nu mai am interdicţie să ocup o funcţie publică, să fiu ales, ori să aleg, am voie să ocup şi această funcţie de consilier.

Rămâne de văzut acum dacă și Instituția Prefectului va decide un control mai serios la Primăria Bucșani, unde, pe lângă faptul că pe funcția de consilier juridic al primarului ar fi angajat un condamnat penal, acesta ar mai ocupa și un loc fruntaș în topul datornicilor către bugetul local, cu peste 40.000 de lei, conform unei situații de la finalul anului trecut.

(Jurnal)