plase-monofilament-820x300În data de 27 iunie, în jurul orei 20.00, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, în timp ce  efectuau formalitățile specifice asupra pasagerilor unui autocar care circula pe ruta Bulgaria – România,  au descoperit și confiscat plase monofilament, pe care un cetățean bulgar a încercat să le introducă ilegal în țară.

Cu ocazia controlului amănunțit efectuat asupra mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au descoperit, în cala acestuia, un număr de 62 bucăți plase tip monofilament. E mult?, e puțin? probabil vă veți întreba,  mai ales dacă nu știți în ce constă această unealtă de pescuit. Pentru a putea vizualiza cam ce ducea bulgarul în mașina sa, vă spunem că recent câțiva braconieri au fost descoperiți cu doar 16 plase monofilament ce atingeau  lungimea  de… 1.195 de metri!!!

La cercetări, polițiștii de frontieră au stabilit că bunurile aparțin cetățeanului bulgar Dimitrov B., în vârstă de 54 ani, șoferul autocarului.

        Plasele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utiliarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, faptă prevăzută și sancționată de art. 64, litera K, din O.U.G. 23/2008.

De ce sunt interzise aceste unelte…

Plasele monofilament sunt mult mai rigide decât cele multifilament și pot răni peștii care, atunci când  se vor elibera din această plasă,   vor muri cu siguranță. Acesta este motivul interzicerii plaselor monofilament în România. De precizat că mare parte a plaselor monofilament sunt plase de unică folosință.

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU