A apărut la chioșcurile de difuzare a presei ultima ediție a revistei de cultură și educație artistică, VALAHIA. Marea surpriză a acesteia este publicarea pentru prima oară, din câte avem la cunoștință, în presa locală giurgiuveană, a unei fotografii de familie a regelui Carol I al României în prezența primului brad de Crăciun ce a deschis astfel și în țara noastră tradiția împodobirii pomului în apropierea sărbătorilor de iarnă, înaintea Crăciunului. Un eveniment unic ce merita reiterat de revista noastră. Veți afla în acest fel povestea neștiută a bradului de Crăciun în lume…

   Primele pagini ale publicației sunt dedicate părintelui Luca Severian de la seminarul Teologic ”Teoctist Patriarhul” din Giurgiu, autor al unui extrem de interesant Album de iconografie. Este vorba despre un rezumat al vernisajului unei expoziții mai puțin obișnuite…

  Un alt material (”Școala de altădată”) la fel de interesant este acela al  modului în care se realizau raportările inspectoratelor școlare către Ministerul Educației  cu peste un secol în urmă, mai exact la finele anilor 1912-1913.

  Din cuprinsul revistei veți mai afla care este povestea ruinelor Conacului Radu Șerban de la Comana, cât și despre farmecul cârciumioarelor de altădată din orașul nostru, prin strădania inegalabilului scormonitor de amintiri, Petre Bebe CĂLINESCU. 

Nu lipsește o scurtă trecere în revistă a ceea ce a fost Târgul de carte Gaudeamus, organizat de către Societatea Română de Radiodifuziune, în ultima parte a anului 2019  un material realizat de către cine altul decât profesorul Emil PĂUNESCU. 

  Poezia își face loc în paginile revistei prin intermediul ultimei lansări de carte a poetei Dunia Pălăngeanu, una din cele mai dragi  colaboratoare a publicației. Volumul poartă titlul: ”Poeme cu îngeri”, iar articolul redă câteva considerații critice ale câtorva prestigioși autori de carte. 

Răsfoind cuprinsul revistei VALAHIA veți mai afla care a fost, pe glob, cuvântul anului 2019, date inedite despre lagărele ce au funcționat pe teritoriul României, povestea vieții și a destinului mai puțin fast a pictorului Ștefan Luchian , ”poetul plastic al florilor”, cum era supranumit.

  Mircea ALEXA continuă periplul prin istoria publicațiilor în județul nostru cu ziarul DEMOCRATUL, organ de propagandă al Partidului Conservator Democrat din județul Vlașca, la anul de grație 1908.

  Veți mai putea lectura partea a doua a articolului Maiorescienii – roman dedicat nemaiorescienilor  de un alt prieten și colaborator al revistei VALAHIA, dr. Cosmin Georgescu.

  Pentru iubitorii de poezie revista conține debutul literar al Valeriei FENCEA,  dar și o incursiune în povestea codrului eminescian, operă a maestrului Alex Ștefănescu, care ne-a oferit acordul său de a-i cita în paginile revistei noastre, materiale cuprinse în volumul său Eminescu poem cu poem. 

    Revista mai conține și alte surprize: cum arăta prima felicitare din lume, care este semnificația Spovedaniei în lumea creștinătății sau care ar fi cărțile de căpătâi ce ar trebui citite în această viață…

  Un sumar extrem de captivant  care cu siguranță vă va redeschide dorința de lectură.

( A. Nonim)