Tudorel Țone ne arată care este marea problemă a fermierilor la acest moment. El face un apel către parlamentarii giurgiuveni și liderii politici locali, privind situația critică din Agricultură!

0
789

Curioși să aflăm care sunt  problemele cu care se confruntăă fermierii giurgiuveni la acest moment , ne-am adresat unei mai vechi cunoștințe a cotidianului nostru, inginerul agronom Tudorel Țone. După ce l-am întrebat dacă voluntariatul propus ministrului Petre Daeea, inițiativă demarată cu ceva timp în urmă, se derulează în continuare, Tudorel Țone ne-a spus:

   Sunt în continuare în acest proiect. Eu de Petre Daeea nu mă dezic. Domnul ministru Daeea rămâne prietenul meu. Recent  m-a sunat și m-a întrebat cum stăm în județ cu grâul, cu porumbul,  cu floarea soarelui. I-am explicat că la grâu, în medie s-a obținut 3.700 -3.800 kg/ha, cifră care i s-a părut modestă…   

I-am spus că județul nostru, din punct de vedere agricol este împărțit în două. Dincolo de șoseaua Alexandria-București, în sus e alt pământ, e autostradă. Producțiile sunt mult mai mici. Partea fertilă este aici, la Dunăre, jos…Întrebat cât am făcut eu, i-am spus că 7.000 kg/ha, datorită, evident ,  diferențelor de care aminteam. I-am explicat că la porumb media o să  se situeze cam la 4-5.000 kg./la ha, iar la floarea soarelui cam la 2.000…

Trebuie însă precizat că la acest moment fermierii români au o mare problemă cu valorificarea producției.  În prezent România este blocată de  grânele și de marfa care vine din Ucraina. La început a fost o înțelegere că doar se tranzitează România, dar se pare că acum se prelucrează și se și stochează! Depozitele sunt pline…Marfa vine, se pare, la un preț foarte mic, în timp ce fermierii români stau blocați. În consecință nimeni nu mai cumpără marfa fermierilor noștri și aici este punctul dureros! Iată de ce aș dori să cer politicienilor din Giurgiu, din toate partidele, să aibă sânge în instalații și să iasă public și să explice această situație. Este nevoie ca parlamentarii de Giurgiu, indiferent de partidul din care fac parte, să se întâlnească și să decidă ca în numele agricultorilor din județul Giurgiu ( cunoscut ca un județ agrar), să redacteze  o scrisoare către premier, către Parlament, către ministru  pentru a arăta situația din județul Giurgiu. Eu vă vorbesc ca simplu agricultor, cu ce probleme ne confruntăm noi.

 Îngrășămintele au explodat și ele la preț…Erau aproape 1.000 de euro, iar acum sunt aproape 60 de milioane!! Motorina a ajuns la 7-9 lei/l, nu mai știi ce preț are , de la o zi la alta…Să amintim și de prețul pesticidelor pe care le folosim și care sunt la fel de scumpe. Situația a ajuns să fie similară cu cea din  anii 96 când a început inflația…Dădeai cu banul în sus și până când ajungea jos se davaloriza.  Asta se întâmplă acum la noi în Agricultură.

Și mai e o problemă arzătoare pentru care fac apel la parlamentarii noștri și la oamenii politici: Oameni buni, județul Giurgiu  este un județ agricol, este situat într-o zonă aridă a României. Hai să vedem ce facem cu sistemul ăsta de irigații.Vin bani pentru așa ceva peste tot în țară, însă județul nostru este omis de la finanțare. Chiar nimeni nu vrea să se intereseze de Giurgiu? Încerc să deschid și eu o ușă, mă rog de ministru, dar trebuie înțeles că toate acestea nu sunt de nasul meu…

Ceaușescu ne-a lăsat cu 96 de amenajări de irigații care însumau 3,2 milioane de ha, la nivel de țară. Guvernul actual și ministrul Petre Daeea s-au dus cu propunerea și au mărit  numărul lor la 166 de amenajări, adică încă 1,5 milioane  ce vor trebui să fie reabilitate  în 5-6 ani. Județul Giurgiu nu are însă nicio amenajare, prinsă, nimic! Haideți să ne batem și noi politicienii să prindem măcar o amenajare! Pe lângă cea de la Giurgiu – Răzmirești, să mai prindem măcar una! Să aducem astfel niște zeci de milioane în județ și să dăm de lucru la niște tineri. Până la urmă vorbim de pâinea și securitatea  alimentară a acestui popor. Pentru o nație apa. aerul și hrana sunt prioritățile!  Poți să ai pământul plin cu aur dacă nu le ai pe astea două, hrana și apa, nu ai nimic! – ne-a mai spus ing. Tudorel Țone.

(Florian Tincu)