Codul Rutier 2019 a intrat în vigoare pe 12 octombrie. Pe lângă regulile legate de existența telefonului în mâna șoferului în timpul mersului, problemă care este deja rezolvată, în Codul Rutier sunt marcate și motive pentru care poți rămâne fără permis pe autostradă.

  1. Pe autostrăzi este interzisă circulația pietonilor, a mașinilor cu gabarite ori mase depășite, fără autorizația specială de transport eliberată de administratorul drumului public, potrivit reglementărilor în vigoare, a mașinilor cu tracțiune animale, a animalelor, a autovehiculelor trase sau împinse cu mâna, a tractoarelor agricole sau forestiere, a bicicletelor și mopedelor și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, dar și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 de kilometri pe oră.
  2. Este interzisă circulația, oprirea ori staționarea mașinilor pe banda de urgență. Excepție de la regulă fac situațiile justificate, dar și a autovehiculelor cu regim de circulație prioritar.
  3. Viteza peste limita admisă.

De asemenea, se modifică ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Inițiatorii proiectului de lege susțin că aceste măsuri pot ajuta la prevenirea accidentelor rutiere și vor fluidiza traficul. Mai clar, cei care nu depășesc regulamentar se vor trezi cu permisul auto suspendat pentru o perioadă de 90 de zile. În prezent, conducătorilor auto li se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.