AcasăActualitateTransparență pentru cultele religioase: În România funcția de șef de cult religios este...

Transparență pentru cultele religioase: În România funcția de șef de cult religios este asimilată celei de demnitar public.

De câteva zile, în mediul on-line se derulează o campanie de modificare a legii cultelor, mai exact pentru o mai bună transparență în ceea ce privește averile șefilor de culte, despre care se spune că sunt asimilați, ca și funcție, cu demnitarii publici. Spre exemplu, funcția de patriarh este asimilată celei de președinte al Senatului sau președinte al Camerei Deputaților. Iar funcția arhiepiscop este asimilată celei de ministru. În ciuda acestei asemănări, doar cei din prima categorie sunt obligați să depună declarații de avere și interese.

„În spațiul public nu se vorbește îndeajuns despre averile șefilor cultelor religioase. Mai exact, despre modul în care au fost acestea dobândite.

Din cauză că subiectul este aproape inexistent, am început o campanie. Se numește Vrem transparență pentru cultele religioase. Prin aceasta vrem ca șefii tuturor cultelor religioase recunoscute în România să depună declarații de avere și interese, în fiecare an.

Să se comporte ca celelalte categorii de demnitari pentru care statul plătește salarii din bani publici.

În funcție de rangul pe care îl dețin, șefii cultelor religioase din România primesc lunar o indemnizație de la bugetul de stat, care variază între 13 000 lei și 16 600 lei.

Deși au aceleași drepturi ca alte categorii de demnitari publici, șefii cultelor religioase nu au și aceleași obligații. Nu depun declarații de avere.

Dacă și tu crezi că avem nevoie de transparență pentru șefii cultelor religioase din România, te invit să faci un pas în față.

Semnează petiția prin care cerem modificarea legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) [3] . Prin această lege se stabilește cine trebuie să depună declarații de avere și interese.

Imediat începe campania electorală. În mod natural, politicienii vor fi mai interesați să asculte ce avem de spus. Acum este un moment bun să atragem atenția asupra transparenței cultelor religioase.

Este important să fim cât mai mulți. Doar așa avem șansa să fim mai vizibili și să facem vocea comunității mai clară. Vrem egalitate între beneficiarii de fonduri publice, indiferent de credința lor! Te alături?

Schimbarea legii este posibilă. În 2010 a existat o inițiativă de schimbare a legii ANI. Potrivit acesteia, angajații cu rol de conducere din federațiile sindicale trebuiau să depună declarații de avere și interese.

Deși aceste funcții nu au statut de demnitari publici, inițiativa de modificare a legii a trecut.

Din 2010 s-au mai schimbat câteva lucruri. Acum presiunea publică pe care comunitatea o poate pune pe politicieni este o resursă mult mai valoroasă, care și-a dovedit eficiența.

Este cazul să-i facem să ne asculte. Putem doar dacă suntem mulți. Hai să aducem lumină pe declarațiile de avere ale șefilor de cult, indiferent de religie”, se arată în campania derulată în mediul on-line de echipa DECLIC, inițiatorii acesteia.

În ultimii 10 ani, suma alocată de la bugetul de stat pentru culte s-a triplat. Din 1990 până în 2018, s-au alocat 5,71 miliarde lei. Din aceștia, 4,06 miliarde lei s-au dus pe plata salariilor personalului din biserici și 1,65 miliarde lei au fost cheltuiți pe modernizarea lăcașelor de cult. Suma nu include și alocările de la bugetele consiliilor locale și județene.

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
14.5 ° C
14.5 °
14.5 °
61 %
3.6kmh
4 %
lun
21 °
mar
21 °
mie
24 °
joi
27 °
vin
29 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!