AcasăActualitate”Traiul minim decent” al românului: Coșul de consum – 6.752 lei pe...

”Traiul minim decent” al românului: Coșul de consum – 6.752 lei pe lună pentru o familie cu 4 persoane

6.752 lei pe lună este suma cheltuielilor lunare necesare pentru asigurarea unui trai minim decent unei familii de patru persoane, conform unui studiu realizat de Syndex România și Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții, în colaborare cu cartel Alfa și Fundația Friedrich Ebert.

Valoarea corespunde prețurilor colectate în perioada 10-14 septembrie 2018.

Celelalte valori, în funcție de dimensiunea familiei:

 • pentru o familie de doi adulți și un copil – 5.551 lei pe lună
 • pentru o familie de doi adulți fără copii – 4.146 lei pe lună
 • o persoană adultă, necesarul este de 2.552 lei pe lună.

Traiul minim decent este definit ca situația în care nevoile biologice și sociale generale la un moment dat sunt acoperite.

Nevoile acoperite de acest coș de consum:

 • alimentație echilibrată, sănătoasă, fără a face compromisuri la calitatea produselor (pentru a asigura necesarul de 8.050 de kcal pe zi pentru familie și un raport adecvat între componentele nutritive, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății; coșul alimentar cuprinde 67 de produse, grupate în 12 categorii).
 • haine și încălțăminte noi din magazine de specialitate și reînnoirea garderobei ținând cont de uzură (nu sunt luate în calcul accesoriile sau hainele pentru ocazii speciale)
 • o locuință care oferă adăpost și siguranță și care permite un anumit grad de intimitate și autonomie membrilor familiei, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice de calitate, în stare bună de funcționare
 • plata fără dificultate a facturile curente (întreținere, energie, apă, telefon etc.)
 • întreținerea locuinței și suficiente mijloace pentru procurarea de produse de igienă personală suficiente pentru un trai sănătos, condiție necesară pentru confortul psihologic și pentru viața socială a individului
 • asigurarea unui nivel adecvat de îngrijire a sănătății, lucru care depinde de serviciimedicale preventive care pot sau nu să fie acoperite de sistemele publice de asigurări sociale
 • condiții bune pentru dezvoltarea cognitivă, emoțională, socială și fizică a copiilor, acestea depinzând atât de calitatea educației formale, cât și de participarea la activități extra-școlare adecvate vârstei și așteptărilor acestora
 • posibilitatea de a se recrea și de a-și petrece timpul liber împreună în afara casei (ieșire la cafenea, la cinema, la muzeu etc.), precum și posibilitatea de a merge în vacanță măcar o dată pe an
 • asigurarea mijloacele de mobilitate și comunicare necesare pentru o participare activă la viața comunității
 • formare pe tot parcursul vieții pentru adulți, activități sociale, culturale, artistice sau sportive
 • constiuirea unui fond de economiipentru a putea procura bunuri scumpe de lungă folosință (de exemplu, avansul la procurarea locuinței) sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a avea posibilitatea de a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

Structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole, de la alimentație până la fondul de economii al familiei, însumând în total 226 de itemi, stabiliți prin coroborarea mai multor surse de informații: interviuri de grup reprezentați ai populației țintă, interviuri cu experți, standarde internaționale, cercetări de piață.

Cercetarea de teren a fost realizată în perioada iulie – septembrie 2018, în cinci dintre cele mai dinamice orașe din România din punct de vedere economic și demografic: Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara.

Salariul minim trebuie să crească și România trebuie să își intensifice politica de creștere economică prin creșterea salariilor, un sistem fiscal progresiv și negocieri colective puternice la toate nivelurile, care să asigure o distribuție mai bună a rezultatelor economice.

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
22.5 ° C
22.5 °
22.5 °
70 %
2.1kmh
25 %
lun
37 °
mar
36 °
mie
38 °
joi
23 °
vin
21 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com