O analiză prezentată de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi arată efectele devastatoare ale alcoolului asupra psihicului uman, dar şi creşterea alarmantă a numărului de persoane dependente de acest drog legal în România.

Conform specialiștilor femeile suferă de anxietate şi depresie de două ori mai mult decât bărbaţii.  Din acest motiv, sunt mai predispuse să recurgă la consumul de alcool, explică dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, comentând datele din cel mai recent studiu al National Center for Health Statistics.  „În rândul femeilor, dependenţa de alcool se instalează în scurt timp, iar problemele medicale se dezvoltă mai repede decât la bărbaţi, deoarece alcoolul se metabolizează mai greu în stomac, se concentrează mai bine în ţesuturile organismului, iar creierul este mai sensibil. De cele mai multe ori, femeile ajung să facă abuz de alcool din cauza singurătăţii. Statistic, cele care nu au copii şi care nu lucrează prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependenţă”, consideră dr. Andreea Nester. Îngrijorător este faptul că tot mai multe femei din ţara noastră ajung la medic din cauza dependenţei de alcool. „Noua generaţie de după ’90 dă peste cap calculele şi arată că femeile au început să bea aceeaşi cantitate de alcool ca bărbaţii. Datele Ministerului Sănătăţii arată că, în 2016, numărul femeilor dependente de alcool a crescut cu 20% faţa de anul anterior”, arată medicul psihiatru .

Efectele alcoolului asupra corpului uman sunt ireversibile.

Tomografiile computerizate au arătat, la alcoolici, o atrofie a creierului, în special la nivelul lobilor frontali. Creierul devine astfel mai mic, pu și simplu creierul  „se usucă”, ceea ce explică scăderea funcţiilor intelectuale. Dependentul de alcool manifestă o răceală emoţională, o alterare treptată a sentimentelor, oscilaţii în dispoziţie, cu schimbări bruşte de opinie, stări permanente de nervozitate, iritabilitate, insomnii, ceea ce îi deteriorează viaţa familială şi profesională. În plan fizic, alcoolul acţionează pe nesimţite asupra sănătăţii organelor.  „Într-o primă etapă, organismul se adaptează uşor, însă, după ceva vreme el devine incapabil să îşi mai păstreze echilibrul şi se instalează o serie de efecte dezastroase: malnutriţia, gastrita, ciroza hepatică, pancreatita, infertilitatea, cancerul de esofag şi stomac, bolile de inimă, tulburările de echilibru”, mai spune dr. Nester. Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi atrag atenţia şi asupra creşterii numărului de persoane internate din cauza consumului de alcool.

La Giurgiu…

La Giurgiu situația pare la fel de gravă, după cum ne spuneau cadre medicale din  Spitalul Județean de Urgență Giurgiu. Numai în această săptămână la UPU Giurgiu din numărul celor ce s-au prezentat , patru femei prezentau urme vizibile de consum de alcool. Asistentele ne spuneau  că uneori cei aflați în stare de abrietate ce ajung la Unitatea de Urgență devin chiar agresivi…

Revenind la spitalul Socola , statistica este mai mult decât edificastoare : doar în primele 10 luni ale lui 2018 au fost internate  1.517 persoane (252 femei şi 1.267 bărbaţi) cu probleme grave generate de consumul de alcool.

(Jurnal)