Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat  că, pentru prima dată în ultimii ani, programul de iarnă va fi aprobat de Guvern în luna septembrie şi a adăugat că autorităţile sunt pregătite pentru sezonul rece.

 „Am avut săptămâna trecută, miercuri, o şedinţă de comandament de iarnă, cu toate că nu suntem în iarnă, un comandament de iarnă pregătitor, cu toate autorităţile, instituţiile şi companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare şi sunt convins că săptămâna care vine, în şedinţa de Guvern, vom aproba, pentru prima dată în luna septembrie în ultimii ani de zile, programul de iarnă”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Toma Petcu. 

El a menţionat că s-a mers în acest program de iarnă pe un scenariu mult mai negativ decât anul trecut, când a fost, după cum a spus Petcu, o realitate „destul de cruntă” din punct de vedere al condiţiilor meteo. 

Am accentuat acest scenariu şi l-am făcut mai negativ. În funcţie de acest scenariu, am pregătit, spunem noi, toţi producătorii de energie electrică, toţi producătorii de gaze, transportatorii de energie electrică şi de gaze, furnizorii de gaze şi de energie electrică pentru această perioadă. Vreau să spun că suntem pregătiţi pentru această iarnă cu toate capacităţile să funcţionăm atât pe cărbune, pe gaz, pe hidro, pe nuclear, pe eolian, atunci când este cazul. Avem capacitatea să ne producem şi să ne asigurăm energia electrică. Din punct de vedere al înmagazinării pe gaze, absolut toate condiţiile şi toate cantităţile impuse de către ANRE către operatorii privaţi sau ROMGAZ, care nu este privat, au fost îndeplinite şi chiar depăşite de aceşti operatori”, a susţinut ministrul Energiei. 

(Jurnal)