Parlamentul European a votat joi Bugetul UE pentru anul 2018, valoarea totala a acestuia urmând să ajungă la 160,1 mld. euro, în crestere cu 1,4% față de anul precedent. Cele mai mari sume de bani sunt directionate în vederea încurajării crearii locurilor de muncă, în special pentru tineri, precum și pentru cercetare și inovare.
Bugetul pentru anul viitor prevede in premiera si sume alocate pentru acordarea gratuita a unui bilet (abonament) de tren tinerilor care împlinesc 18 ani si care vor să călătorească în Europa, precum si a unor sume destinate combaterii știrilor false (fake news) din presa. Ambele initiative apartin eurodeputatului roman Siegfried Muresan, cel care anul acesta a fost negociator-sef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene.
30.000 de bilete de tren gratuite pentru tineri
În urma votului Parlamentului European , tinerii care în 2018 împlinesc 18 ani vor putea să obtina gratuit un abonament de tren pe 30 de zile, ce va putea să fie folosit pentru a calatori în 30 de țări europene. Data estimată a lansării programului este 1 iunie 2018. “Costul estimat al unui astfel de ‘bilet’ este de circa 480 euro, iar in total au fost alocati 12 mil. euro in Bugetul UE pe 2018 pentru acest proiect. Vrem sa acordam tinerilor sansa de a vizita tarile europene in care poate vor ajunge sa isi faca studiile si sa lucreze”, a declarat Siegfried Muresan, deputat european din partea Partidului Miscarea Populara.
Fără știri false!
Existența stirilor false (fake news), a fost luată în considerare pentru prima dată oficial și în Bugetul UE, care prevede alocarea ân 2018 a 3 mil. euro pentru comunicare strategica în vederea combaterii acestora. Din ce in ce mai multe Guverne si companii au inceput sa analizeze sau au trecut deja la masuri concrete pentru combaterea stirilor false. Facebook si Google au lansat servicii de verificare a veridicitatii informatiilor, iar Twitter a interzis pe 26 octombrie 2017 reclame de la companiile rusesti de media RT si Sputnik, invocand faptul ca acestea încearca să interfereze cu alegerile din SUA în numele guvernului rus.
Totodată, Parlamentul German a aprobat o lege, în iunie 2017, care permite autoritatilor sa acorde amenzi de până la 50 mil. euro companiilor de social media care nu sterg postarile ce incită la ură, violenta, precum si postarile defăimatoare în cel mult 24 de ore de la aparitia acestora. Nu in ultimul rând, Parlamentul Marii Britanii a lansat o investigatie prin care este analizat rolul social media în răspândirea știrilor false. De asemenea, Bugetul UE pe 2018 prevede și finantarea cu 1,1 mil. euro a actiunii pregatitoare privind combaterea propagandei si dezinformarii venite dinspre Rusia.
(Jurnal)