Tinere din România, obligate să se căsătorească contra cost, în Germania. Cine erau „mirii”

0
253

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Combaterea Traficului de Persoane au descoperit o rețea de trafic de persoane, cu ramificații în mai multe județe, dar și în străinătate. Săptămâna aceasta, au fost făcute 11 percheziţii miercuri, 16 octombrie, în Bucureşti, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Arad, vizate fiind mai multe persoane acuzate de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism.

„Au fost ridicate înscrisuri, suma de 18.000 de euro, telefoane mobile, laptopurile şi tabletele utilizate de către persoanele implicate în desfăşurarea activităţii infracţionale”, potrivit DIICOT.

Liderul grupării, un bărbat din judeţul Giurgiu, a fost prins în timp ce intenţiona să părăsească teritoriul României. La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, 12 persoane.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, a fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membri au acţionat, în mod coordonat, în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism, precum şi încheierea unor căsătorii de convenienţă pentru cetăţeni indieni doritori să se stabilească în ţări ale Comunităţii Europene, cu precădere Germania”, se arată în comunicat.

Procurorii DIICOT au stabilit că membrii grupului au racolat mai multe tinere din Bucureşti, Giurgiu, dar şi din diferite zone din Moldova, care au fost ademenite cu promisiuni false și duse în Germania. Acolo erau sechestrate în apartamente închiriate și erau exploatate sexual sau obligate să încheie căsătorii de convenienţă.

O parte dintre membrii grupării se prefăceau că au sentimente pentru fetele traficate, pentru ca acestea să fie controlate mai ușor. Alte fete au fost obligate să consume diferite substanţe psihotrope, devenind astfel dependente de grup.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, membrii grupului au utilizat arme de foc şi arme albe pentru intimidarea tinerelor, controlul acestora, dar şi pentru a se impune în rândul altor grupări infracţionale de trafic de persoane sau proxenetism”, potrivit DIICOT.

Potrivit aceleiași surse, sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţilor infracţionale au fost cheltuite pe teritoriul Germaniei pentru închirierea locaţiilor unde se practica prostituţia şi pentru nevoile curente ale membrilor grupării infracţionale, însă o mare parte din bani au fost transferaţi în România.

„Pentru ca veniturile ilicite să fie protejate de eventuale controale ale autorităţilor germane sau româneşti, membrii grupării au achiziţionat bijuterii din aur cu gramaje consistente”, spun procurorii.

Cazul a fost instrumentat cu sprijinul autorităţilor judiciare competente din Germania şi Spania.