Recent, mai mulți părinți ne-au semnalat faptul că, la grădinița particulară din municipiu la care au înscriși copii, la fiecare 14 zile sunt obligați să suporte o parte a cheltuielilor pentru testele COVID făcute…micuților! Mai exact, în loc de 250 de lei (cât costă, minim, acest test), ei suportă 50 de lei. Chiar și așa, este un efort financiar destul de important, dincolo de traumele la care pot fi supuși micuții de doi, trei sau patru ani, nevoiți să suporte recoltarea de probe (nas și gât) la fiecare două săptămâni.

Sub protecția anonimatului, părinții ne spuneau că aceste testări le-au fost impuse de către conducerea grădiniței, încă de la 15 septembrie, dar că nu au ce face, întrucât acum nu mai au unde să îi transfere pe micuți. Mai mult, în zilele în care trebuie să se facă recoltările de probe micuților, părinții sunt nevoiți să își ia zile libere de la locul de muncă, unii spunând chiar că li s-a atras atenția asupra numărului mare de învoiri de până acum, și care ar urma să apară…

Pe de altă parte, contactați telefonic, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, au precizat că există o directivă transmisă de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică, prin care se recomandă testarea, periodică, a copiilor aflați în comunități (cei instituționalizați, copiii din grădinițe etc).

Dincolo de faptul că cei mici ar putea rămâne cu traume importante ca urmare a procedurilor la care sunt supuși, testările acestea par a deveni, pe zi ce trece, o adevărată mega-afacere. Normal ar fi fost ca, în condițiile în care conducerea grădiniței respective și-ar fi dorit testări peste testări, să nu oblige părinții la cheltuieli (aceștia deja plătind sume destul de importante de bani pentru copiii înscriși acolo), ci să achite aceste operațiuni din taxele plătite de părinții copiilor.

Un calcul simplu, duce la sume de 100 de lei, în medie, pentru fiecare copil, bani încasați de la părinți, pentru o lună de zile, în plus față de cei aproape 500 de lei plătiți ca taxe pentru micuți, în multe cazuri suma suplimentară fiind un efort pentru părinții nevoiți să își ducă copiii la grădinița respectivă, din lipsă de locuri în alte instituții similare, sau, pur și simplu, pentru că oferta educațională a părut pe placul lor, inițial.  

(Jurnal)