Testări GRATUITE Babeş-Papanicolau sau HPV, pentru femeile din Giurgiu, mâine, 20 octombrie. Află toate detaliile

0
572

Femeile din Giurgiu vor putea beneficia de testare gratuită Papanicolau și HPV joi, 20 octombrie, dar și miercuri, 26 octombrie, la caravana mobilă amplasată în curtea cantinei sociale din zona Tineretului. 

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN).

Prin acest program se oferă testări medicale gratuite femeilor din județul Giurgiu.

Caravana mobilă va beneficia de personal medical de specialitate din cadrul Spitalului Polizu din București. În vehicul este amenajat un cabinet de ginecologie ce beneficiază de toate dotările moderne, condițiile igienico-sanitare fiind respectate”, ne preciza Groasa Elena, coordonatorul județean în cadrul proiectului, la care puteți de asemenea face și programări la numărul de telefon 0769.942.108.

Consultațiile se pot face în intervalul orar 9:30-16:30, nu durează mai mult de cinci minute, iar precizarea Elenei Groasa a fost „că nici o femeie nu va pleca netestată chiar dacă se va prelungi programul de testare afișat inițial”.

Iniţiativa vine pe fondul unor statistici alarmante ȋn ceea ce priveşte situaţia cancerului de col uterin ȋn Romȃnia – ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența acestui tip de cancer, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE, ȋn principal deoarece este depistat ȋn stadii foarte avansate, pe fondul unui grad de prevenţie redus. Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, ȋn condiţiile ȋn care ȋn majoritatea ţărilor din UE procentul depăşeste 70%.

Așadar doamnelor, mâine, 20 octombrie, sau miercuri, 26 octombrie, puneți sănătatea dumneavoastră înaintea oricărei preocupări și mergeți la o testare care vă poate salva viața.

Cancerul de col uterin ocupă locul doi ca frecvență între afecțiunile maligne pe care le dezvoltă femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani în întreaga lume, după cancerul de sân.

Statisticile sunt alarmante și arată că în România, 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Mai rău este că și peste jumătate (54%) dintre femeile care au noțiuni despre această maladie consideră că nu se vor îmbolnăvi.

Trebuie precizat și faptul că testarea nu are niciun risc asupra sănătății pacientei.

(Jurnal)