Testarea elevilor a început astăzi cu multe necunoscute. Cine garantează pentru corectitudinea testului trimis?

0
121

La aproape trei luni de la începerea noului an şcolar, elevii vor fi testaţi cu mult așteptatele teste non invazive, de salivă. Procedura nu e însă obligatorie. Școlile și-au declinat responsabilitatea către părinți. Pe internet, încă din cursul zilei de vineri, au apărut anunțuri de vânzare a kiturilor cu teste cu salivă, identice cu cele pe care copiii le-au primit spre testare. Să fie întâmplător acest lucru, nu știm încă, dar un lucru este cert… astăzi, la ora redactării acestui articol, anunțurile dispăruseră de pe vânzare.

Majoritatea școlilor au optat ca testarea să fie făcută acasă, de părinți, de două ori pe săptămână.

În ceea ce privește comunicarea rezultatelor, nu este o decizie unitară, fiecare școala decide cum să facă. Astfel, unele școli vor să afle rezultatul doar dacă este pozitiv, altele au cerut toate rezultatele, iar altele au solicitat părinților să treacă și data pe testul respectiv, pentru a se asigura că rezultatul aceluiași test nu va fi trimis de două ori.

Dacă, în cazul elevilor de liceu testele au fost trimise fără ca părintele să se prezinte la unitatea de învățământ, în cazul copiilor de gimnaziu testele le sunt înmânate părinților.

Unora li s-a cerut să semneze pentru ele, însă sunt și situații în care testele le-au fost puse elevilor mici în ghiozdan pentru a fi duse acasă.

Una dintre cele mai mari îngrijorări este cine va verifica dacă testele sunt sau nu făcute corect?

În unele școli testarea se va face în clasă,  dar cele mai multe școli au decis ca elevii să se testeze acasă, astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect.

Testarea se bazează pe buna-credință a părinților. Dar cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului? La această întrebare autoritățile spun că fac apel la responsabilitatea părinților, să se asigure că elevii se testează de două ori pe săptămână și să comunice rezultatul întocmai.

Cursurile unei clase se suspendă pentru 14 zile doar când există un rezultat pozitiv la un test PCR. Școlile nu pun la dispoziție astfel de teste, așa că părinții sunt cei care suportă costurile.

Pe de altă parte, noua variantă Omicron, este identificată mai greu printr-un simplu test pentru salivă.

„Testele pe bază de salivă folosite în școli sunt teste de screening cu o sensibilitate ceva mai redusă decât… sunt tot teste pe bază de antigen, doar că nu folosesc exsudat nazofaringian ca produs, folosesc saliva. Din cauza asta, și cantitatea de produs este mai mare, de la un tampon care se descarcă într-un mediu ai câteva picături de salivă, deci discuți despre teste mai puțin sensibile. Vă dați seama că dacă la testele antigen nu s-a făcut încă o evaluare, cu atât mai puțin pe bază de salivă”, recunoaște noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila.

(Jurnal)