Până deunăzi, regula draconică a verificării temperaturii corporale, a adus și ea profituri uriașe celor care le-au achiziționat, introducându-le în circuitul comercial. Chiar dacă, în comparație cu suma exorbitantă rezultată din măști, afacerea termometrelor este mult mai mică, ea nu este de ignorat. Triajul epidemiologic: obligatoriu de efectuat, în perioada stării de alertă, la intrarea într-o incintă a instituțiilor autorităților publice și private care derulează operațiuni cu publicul (inclusiv în magazine și în sediile profesioniștilor), a însemnat dotarea acestor spații cu termometre care să fie capabile să depisteze temperatura corporală mai mare de 37,3 grade Celsius.

Luând ca scenariu existența a 150.000 de astfel de spații, la  nivelul României, rezultă că ar fi trebuit să achiziționăm minim 150.000 de astfel de dispozitive medicale de verificare obligatorie a temperaturii corporale.

Consultând site-urile de specialitate, dar și ofertele magazinelor on-line care comercializează astfel de dispozitive, aflăm că un termometru digital, costă minimum 300 de lei. Există și dispozitive al căror preț se situează între 700 și 900 de lei. Luând prețul minim și înmulțindu-l cu 150.000 de spații, conform scenariului vizat, rezultă că avem de-a face cu o afacere de 45 de milioane de lei – 9.375.000 de euro, ban ice erau decontați tot din buzunarul cetățeanului.  

Norocul nostru, al contribuabililor, este că în urma mai multor scandaluri ale celor ce aveau în atribuție această regulă, cu cetățeni ce au refuzat să fie termoscanați, s-a renunțat oarecum la această obligativitate, dar nu peste tot.

Cât privește soluțiile dezinfectante, pe bază de biocide sau alcool, impuse a fi folosite obligatoriu, prin ordine ale miniștrilor, cantitatea acestora, pe perioada stării de alertă este absolut imposibil de cuantificat.

(Jurnal)