Astăzi, 6 iulie, temperaturile vor ajunge până la valori de 37 de grade Celsius, în județul Giurgiu. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenționare tip cod galben de disconfort termic ridicat. Indicele temperatură – umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Valul de căldură se va menține pe tot parcursul zilei, iar maximele vor fi cuprinse, în general, între 34 și 37 de grade.
„Reamintim faptul că, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de săptămâna trecută au fost stabilite spațiile de distribuire a apei potabile către persoanele din municipiul Giurgiu, în perioadele în care temperaturile vor depăși 35 grade Celsius, astfel:
– Direcţia de Impozite şi Taxe Locale – str. Tineretului, nr. 209 (fost punct termic 64) și str. 23 August;
– Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Giurgiu – str. 1 Decembrie 1918, nr. 60;
– Centrul de Informare şi Promovare Turistică din Parcul Mihai Viteazul;
– Primăria Municipiului Giurgiu – bulevardul Bucureşti, nr. 49-51.
De asemenea, puncte de distribuţie a apei potabile pentru persoanele aflate în tranzit ce care ar putea fi afectate de caniculă vor fi în interiorul farmaciilor din municipiul Giurgiu.
Totodată, s-a stabilit difuzareau unui mesaj preînregistrat pus la dispoziție de ISU, prin sistemele acustice ale autospecialelor de poliție, în zonele cele intens circulate.
Pentru a trece cu bine de această perioadă călduroasă, ISU Giurgiu recomandă respectarea următoarelor măsuri:
– efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
– evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
– consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;
– mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;
– păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;
– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:
– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
– menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
– scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;
– reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
-respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
-nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale combustibile: lemn, hârtie, textile, bitum etc., fără a-l supraveghea și asigura prin măsuri corespunzătoare;
-nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
-pregătirea hranei prin utilizarea focului deschis trebuie să se desfășoare doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
-nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;
-restricționați orice activitate din care ar putea rezulta producerea unui incendiu;
-nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.)”.
(ISU Giurgiu)