vineri, iunie 13, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Statul vrea să introducă o nouă taxă bancară: românii ar putea plăti 1 sau 3 lei pentru fiecare tranzacție

Statul vrea să introducă o nouă taxă bancară: românii ar putea plăti 1 sau 3 lei pentru fiecare tranzacție

0
Statul vrea să introducă o nouă taxă bancară: românii ar putea plăti 1 sau 3 lei pentru fiecare tranzacție
Photo by Ali Mkumbwa

O nouă taxă controversată este în discuție la nivelul clasei politice românești: taxa pe tranzacții bancare, care ar urma să fie percepută direct de la clienții băncilor, nu de la instituțiile financiare. Măsura, aflată în faza de propunere, ar presupune un cost de 1 leu pentru tranzacțiile sub o anumită sumă și 3 lei pentru cele care o depășesc, potrivit surselor Profit.ro.

Sursele politice indică faptul că discuțiile au avut loc joi, în cadrul unui grup de lucru informal care reunește specialiști din principalele partide parlamentare – PSD, PNL, USR și UDMR. Grupul analizează măsuri de ajustare fiscal-bugetară, inclusiv creșteri de taxe, comasări de instituții și tăieri de investiții, în contextul presiunii de a reduce deficitul bugetar.

Taxa, un comision mascat?

Noua taxă, descrisă de unii economiști drept un „comision de stat”, ar urma să se aplice tuturor tranzacțiilor efectuate prin bănci: plăți de facturi, transferuri bancare, inclusiv operațiuni digitale efectuate prin internet banking sau aplicații mobile. Astfel, românii ar putea ajunge să plătească dublu pentru un serviciu pentru care deja achită comisioane bancare — fără ca statul să ofere, în schimb, un serviciu aferent tranzacției.

Specialiști în fiscalitate avertizează că introducerea unei asemenea taxe ar afecta disproporționat populația cu venituri mici și ar putea încuraja revenirea la plățile în numerar, în detrimentul digitalizării sistemului financiar.

Guvernul, în criză de bani: 40 de miliarde de lei lipsă

Propunerea vine în contextul în care Guvernul este presat să reducă deficitul bugetar la 7% din PIB în 2025, de la 9,3% anul trecut (potrivit standardului ESA utilizat de UE). Comisia Europeană a avertizat recent că, în lipsa unor măsuri suplimentare, deficitul real s-ar putea situa la 8,6%.

Pentru a-și atinge țintele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și în acordul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană, România trebuie să crească veniturile bugetare cu aproximativ 25 de miliarde de lei în 2025. Deși Guvernul a adoptat recent măsuri fiscale estimate la 7 miliarde lei (inclusiv majorări de taxe și eliminarea unor facilități), ajustarea totală necesară este de 40 de miliarde de lei.

Fără acord politic deocamdată

Sursele politice menționează că nu s-a ajuns încă la un acord privind introducerea acestei taxe pe tranzacții bancare. În context electoral, coaliția de guvernare a evitat până acum deciziile nepopulare, iar aplicarea reformei fiscale asumate în PNRR a fost deja amânată de mai multe ori, deși trebuia să intre în vigoare încă din 1 aprilie 2025.

Sursa: Ziare.com

VREMEA

Giurgiu
cer senin
20.9 ° C
20.9 °
20.9 °
75 %
3.6kmh
9 %
vin
21 °
S
25 °
D
26 °
lun
29 °
mar
29 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com