Taxă specială instituită de anul viitor: Hotelierii vor plăti 1% din preţul de cazare pentru promovarea turistică a municipiului

0
118

Conform unui proiect de hotărâre ce va fi dezbătut de aleşii locali în şedinţa de consiliu aferentă lunii decembrie, municipalitatea intenţionează introducerea unei taxe speciale.

Este vorba despre taxa specială pentru promovarea turistică a Municipiului Giurgiu, ce va fi aplicată începând cu anul 2019, şi care se va calcula prin aplicarea unei cote de 1% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include şi TVA.

„Prin instituirea taxei speciale se urmăreşte creşterea numărului de turişti în Giurgiu, a duratei de şedere a turiştilor, precum şi a veniturilor obţinute din turism. Astfel, taxa se va încasa de către hotel, hotel-apartament, motel sau pensiune turistică odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate şi va fi depusă la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Giurgiu pentru bugetul local al Municipiului Giurgiu, până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a colectat această taxă”, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, conform aceluiaşi document, unitatea de cazare are obligaţia de a depune, lunar, o declaraţie-decont la DITL Giurgiu, până la data de 10 inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa. Toate aceste sume vor fi evidenţiate într-un cont distinct.

În cazul în care depunerea declaraţiilor-decont nu se va face la timp, unitatea respectivă va fi sancţionată cu o amendă cuprinsă între 70 şi 279 de lei, în timp ce, pentru nedepunerea acestora, amenda creşte de la 279 la 696 de lei.

Încă din anul 2017, o astfel de taxă este instituită în majoritatea oraşelor care au ceva de oferit, din punct de vedere turistic.