Paracetamolul și aspirina mai pot fi vândute doar după o evaluare a farmacistului. Acest lucru este valabil în Franța, fiind o măsură care s-ar putea extinde în toată Europa pentru a combate un obicei periculos, răspândit și la noi în țară: automedicația. Luat în doze mari și pe termen lung, paracetamolul a provocat creșterea îmbolnăvirilor de hepatită, spun medicii din Hexagon.

În Franța, paracetamolul, ibuprofenul şi aspirina se vând de acum doar dacă farmacistul consideră necesar și tot el aprobă cantitatea. Decizia a fost luată după ce, acum doi ani, o tânără de 22 de ani a fost găsită moartă în casa ei din Strasbourg, răpusă de o intoxicație hepatică acută provocată de paracetamol. În România, un tânăr de 19 ani a fost acum două luni la un pas de moarte din același motiv. Cele mai bine vândute medicamente fără prescripţie în România conţin două din cele trei substanţe: aspirină, paracetamol, ibuprofen.

Farmaciștii sunt îngrijorați de acest fenomen: medicația la proprie inițiativă. Se tem să nu ajungem în situația din Franța, unde consumul de paracetamol a crescut cu peste 50 la sută în ultimii 10 ani.

Medicii consideră că o măsură asemănătoare celei luate în Franța ar fi periculoasă la noi. Cu toate acestea, se recomandă să nu fie luate mai mult de trei pastile de paracetamol pe zi, nu mai des de patru ore, iar dacă în 48 de ore starea de rău persistă, este necesară, neapărat, prezentarea la medicul de familie. 

(Jurnal)