Zeci de persoane aparținând comunității etnice rome din România figurează printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande cu pluta din Mexic în Texas, pentru a cere azil, relatează miercuri agenția de presă Reuters.

Unii dintre cei care au trecut frontiera le-au explicat într-o engleză stricată polițiștilor de frontieră americani care i-au prins în apropierea răului că sunt români.

Zeci astfel de persoane au trecut granița dintre Mexic și SUA, în sudul Texasului, în ultimele săptămâni pentru a cere azil, evidențiind originile îndepărtate ale unora dintre migranțîi care au contribuit la faptul că arestările la granița din ultimele luni au atins un nivel record în ultimii 20 de ani.

Reporteri ai agenției de presă Reuters au fost în mai multe rânduri martori ai traversării fluviului Rio Grande de către grupuri de migranți, pe plute, în luna mai. Migranții cu care au discutat jurnaliștii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului și că vor să ceară azil în SUA.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa și au o lungă istorie de excluziune socială și discriminare, scrie agenția de presă citată.

Pe parcursul a trei săptămâni, aproape 200 de români, în grupuri familiale extinse de 10-15 persoane, au traversat granița cu SUA în diferite puncte de-a lungul graniței cu Texasul, potrivit unui fotoreporter Reuters.

Agenții poliției americane de frontieră au reținut 2.217 români până acum în 2021, un număr mult mai mare decât cei 266 de arestați în 2020 și cei 289 în 2019, conform datelor furnizate de Agenția americană pentru control vamal și protecția frontierelor.

Peste 2.000 de români au trecut granița de sud-vest a SUA în anul 2016. Sosirile actuale sunt pe cale să fie cele mai numeroase din 2007, cel mai vechi an pentru care sunt disponibile date privind sosirile de migranți.

Margareta Matache, director al Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, susține că mulți romi au fugit din România pentru a scapă de persecuții și condiții economice nefaste, alimentate parțial de pandemia de COVID-19.

„În prezent, politicile SUA și inițiativele politice oferă speranța în politici mai umane și mai juste, inclusiv pentru imigranți’, a spus Matache. ‘Ei (romii) caută o viață mai bună într-un loc în care nu sunt expuși la violență, discriminare și lipsă de respect”, adăuga ea.

Ministerul de Externe român nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentariu, menționează Reuters.

Agenția UE pentru drepturi fundamentale a constatat într-un sondaj din 2016 că aproximativ 80% din aproape 8.000 de romi din nouă țări europene trăiau sub pragul național de sărăcie.

Nu există un recensământ oficial al populației de romi, care locuiesc în multe țări și care se confruntă de mult timp cu prejudecăți în Europa și în lume. Cei mai mulți trăiesc în Europa de Est, în special în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

Mulți migranți români zboară că turiști de la Paris la Ciudad de Mexico, întrucât nu au nevoie de vize pentru a intră în Mexic. Apoi, contrabandiștii îi duc cu autobuzul la granița cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barcă sau cu pluta, scrie agenția britanică de presă.

(Jurnal)