*Ce se întâmplă cu aceste ajutoare, după instalarea noului Guvern

La 1 noiembrie, ne preciza directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor, a fost demarată procedura de depunere a documentației în vederea obținerii ajutorului de minimis – programul tomate, ciclul 2.

În acest ciclu avem înscriși 365 de fermieri. Intervalul 1 noiembrie – 20 decembrie 2019 este intervalul de valorificare, cu documente, a cantității de 2000 de kilograme la mia de metri pătrați. Când fermierii sunt în posesia documentelor justificative – facturi, file din carnetul de producție etc, le depun, împreună cu jurnalul de recoltare, la sediul Direcției. După centralizarea tuturor cererilor, noi, DAJ, solicităm la minister sumele necesare ce apoi vor fi virate către fermieri. Ca o particularitate, prin cererea de înscriere în program, fiecare fermier se obligă ca, la încheierea recoltării de pe 1000 mp, cantitatea obținută să fie comunicată la DAJ prin e-mail, fax, poștă, personal, sau prin mesaj pe watts-up pe telefonul direcției. Pentru identificare, fermierul trebuie să transmită numele, numărul de banner sau de înregistrare, precum și cantitatea recoltată”, mai preciza directorul DAJ Giurgiu.

Un alt program de minimis, de această dată finalizat, este cel pentru acordarea sprijinului pentru crescătorii de albine. La nivelul județului nostru, toate cele 138 de cereri depuse sunt și eligibile, spunea Petra Ochișor.

De asemenea, cei trei beneficiari de ajutor pe programul „Usturoi”, vor intra și ei, în curând, în plată.

În ceea ce privește, în schimb, programul de ajutor pentru lână, din cele 26 de cereri depuse, doar 19 au fost eligibile, în final.

Aici ne confruntăm cu o paricularitate – preciza directorul DAJ Giurgiu. Județului nostru, specifică pentru creștere este rasa de ovine CARABAȘĂ, care nu are o lână acceptată de centrele de colectare, depozitare și procesare. Pe de altă parte, unii dintre cei care au depus lână nu a fost corespunzătoare din punct de vedere al curățeniei, astfel că au fost refuzați”, a mai declarat directorul Petra Ochișor.

În privința cererilor de reducere a accizei la motorina folosită în piscicultură și acvacultură, un singur beneficiar, care a obținut acest sprijin și anul trecut, din Comana, a depus și anul acesta cerere, a încheiat directorul DAJ, Petra Ochișor.

În încheierea discuției noastre, aceasta a mai precizat că, cel puțin pentru perioada următoare, fermierii care beneficiază de diferite scheme de sprijin nu au motive de îngrijorare, acestea derulându-se fără probleme.

(Jurnal)