Astăzi elevii clasei a VIII-a au susținut prima probă de la Evaluarea Națională 2021 și anume examenul la Limba și literatura română.

Elevii au primit varianta de subiect cu numărul 4.

Baremul de corectare va fi următorul: pentru primul subiect se vor primi 70 de puncte, pentru al doilea 20 de puncte și alte 10 puncte vor fi acordate din oficiu.

La SUBIECTUL I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe din două fragmente de text –” Pantera neagră”, de Sorin Titel și” Falsa generozitate”, un articol semnat de Stela Giurgeanu, din dilemaveche.ro. Pentru rezolvarea corectă a tuturor cerințelor de la subiectul I, elevii pot primi maximum 70 de puncte.

La SUBIECTUL al II-lea, cerința a fost de scriere a unui text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să fie prezentată o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o situație descriptivă și una dialogată. La acest subiect, elevii pot primi maximum 20 de puncte.

Zece puncte se vor acorda din oficiu.

131.177 de elevi susțin astăzi, 22 iunie2021, prima probă de la Evaluarea Națională 2021, la Limba și literatura română. Examenul a avut loc în 3.850 de centre.

Examenul va continua joi, 24 iunie, cu proba la matematică, iar vineri, 25 iunie, vor susține proba la Limba și literatura maternă pentru elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14.00, în centrele de examen.

Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute la testele de la Evaluarea Națională 2021 pot depune contestații pe 29 iunie, între orele 16.00 și 19.00, și pe 30 iunie, de la ora 8.00 la ora 12.00.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

(Jurnal)