Sub Egida ”Centenar România 100”. Urmașii generalului  francez, Berthelot , eliberatorul orașului Giurgiu , invitați luni la noi în Municipiu

0
262

Luni 12 noiembrie,  în Municipiul  Giurgiu, are loc un eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la eliberarea orașului de armata franceză condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot, la data de  10 noiembrie 1918. Organizată sub egida „Centenar România 100 – 1918-2018” de către Primăria Municipiului Giurgiu, evenimentul se bucură  de prezența unor invitați de seamă:  reprezentanți ai Ambasadei Republicii Franceze la București, ai autorităților publice centrale și locale, ai instituțiilor MAI și MApN cât și  ai comunității giurgiuvene.

Agenda acestui important eveniment este deschisă la ora

10.00 cu protocolul de primire a oaspeților la Primăria Municipiului Giurgiu, urmat de o ședință festivă a Consiliului Local din care nu va lipsi  Cuvântul  de deschidere. Momentul de evocare istorică  al evenimentului este susținut de către un alt important  invitat , dr.Dumitru Preda. Cu acest prilej vor fi înmânate   diplome onorifice și  medalii comemorative, tuturor invitaților. Începând cu ora 11.00  programul sărbătoresc se va  muta în Parcul  ALEI  unde va avea loc  o ceremonie de depunere a unor  coroane de flori la Monumentul Armatei Franceze a Dunării, cu participarea autorităților giurgiuvene, a invitaților și a Gărzii de Onoare.

Vor fi intonate Imnurile de Stat ale celor două țări , momentul fiind urmat de un ceremonial religios și defilarea Gărzii de Onoare. Între 11.30 și ora 12.00, distinșii oaspeți sunt invitați să viziteze Muzeul Județean “TEOHARI ANTONESCU” în care a fost , ad-hoc, o expoziție dedicată aniversării a 100 de ani de la eliberarea orașului.  În acest context vor fi prezentare rezultatele proiectului “Centenar, perspective 3D”  , trecându-se apoi, evident la vernisarea expoziției “Valori bibliofile franceze în colecții giurgiuvene”.  Astfel, ziua de luni se va înscrie ca un moment  important  din biografia acestei comunităț,i ce va rămâne cu siguranță în memoria colectivă a urbei.

(Jurnal)