SUA a lansat 59 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria. Operațiunea este un răspuns la atacul chimic de marți

0
166

atac_sua_70972800Statele Unite au lansat, în noaptea de joi spre vineri, un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria. Operațiunea este un răspuns dur la atacul chimic din orașul Khan Shaykhun în care au murit zeci de civili, între care și copii. Washingtonul atribuie responsabilitatea acestui atac forțelor președintelui sirian Bashar Al Assad. Televiziunea siriană de stat a catalogat atacul american drept o „agresiune”. Cinci militari sirieni au fost uciși și șapte au fost răniți.

Baza aeriană lovită este cea de la care a pornit atacul cu arme chimice de marți.

Operațiunea militară a fost dispusă de Pentagon, la ordinul președintelui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a afirmat că și-a schimbat atitudinea asupra Siriei, după atacul chimic din orașul Khan Shaykhun, în care au murit copii.

„Niciun copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să sufere vreodată o astfel de oroare. În seara asta am ordonat o lovitură militară îndreptată asupra unei baze din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. A fost în interesul securităţii naţionale, vital pentru SUA, pentru a preveni şi descuraja folosirea armelor chimice letale.  Nu există niciun dubiu că Siria a folosit arme chimice interzise şi că a încălcat obligaţiile care îi revin în baza convenţiei asupra armelor chimice şi a ignorat cerinţele Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat președintele SUA, Donald Trump, imediat după atac.

Atacul a avut loc la ora 04:40, ora Siriei. Au fost lansate 59 de rachete de tip Tomahawk, a anunțat un oficial de la Casa Albă. Atacul a vizat în special pistele, avioanele și depozitele de combustibil ale bazei. Cinci militari sirieni au fost uciși și șapte au fost răniți.

Un oficial american a declarat pentru CNN ca atacul s-a încheiat, „până la noi ordine”.

Bilanțul celor care au murit în urma atacului cu arme chimice din 4 aprilie, atribuit regimului de la Damasc, urcă spre 90 de morți