Studiu: „Băieții sunt încurajați către activități fizice sau STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), în timp ce fetele sunt încurajate să participe la activități cognitive sau artistice”.

0
325

Părinții de copii cu vârste între 6 și 15 ani au completat prima parte a sondajului, iar apoi și-au acordat consimțământul pentru ca fiul sau fiica lor să continue sondajul.

Niciunul dintre copiii participanți la studiu nu s-a identificat cu alt gen decât masculin sau feminin, astfel că analiza este fundamentată și reprezentativă doar pentru băieți și fete.

Aproape 7.000 de persoane au participat la studiu. Fetele se simt mai puțin limitate și totodată manifestă mai puțină toleranță în fața discriminărilor de gen în ceea ce privește joaca și creativitatea. 74% dintre băieți și doar 62% dintre fete consideră că anumite activități ar trebui să fie rezervate exclusiv fetelor și, respectiv, băieților, potrivit studiului.

În plus, fetele au arătat mai multă deschidere către jocuri creative, prin comparație cu ce sunt încurajate în general să facă. De exemplu, 82% dintre fete consideră că nu este în neregulă ca fetele să joace fotbal sau ca băieții să practice baletul, în timp ce în rândul băieților, procentajul este de doar 71%.

Pentru cele mai multe profesii creative, părinții respondenți au ales imaginea unui bărbat, indiferent de genul copiilor lor. Astfel, conform răspunsurilor părinților, aceștia sunt de aproape 6 ori mai înclinați să își imagineze un bărbat atunci când se gândesc la un atlet sau un om de știință (85% vs. 15%) și de peste 8 ori mai înclinați să își imagineze un bărbat atunci când se gândesc la profesia de inginer (89% vs. 11%).

Copii participanți la studiu au manifestat opinii similare, cu excepția fetelor, care sunt mult mai deschise să considere anumite profesii ca fiind adecvate ambelor sexe.

Părinții respondenți s-au declarat a fi de 5 ori mai înclinați să încurajeze o fată să danseze (81% vs. 19% în cazul băieților) sau să se costumeze (83% vs. 17%) și de 4 ori mai înclinați să recomande fetelor gătitul (80% vs. 20% în cazul băieților).

Pe de altă parte, aceștia sunt de aproape 4 ori mai predispuși la a încuraja un băiat și nu o fată să programeze jocuri (80% vs 20%) sau să practice sporturi (76% vs. 24%), și de peste două ori mai inclinați să dezvolte jucării (71% vs. 29%).

(Jurnal)