AcasăActualitateStrabag, CORIGENT la trasarea liniilor de marcaj pe carosabil, în Municipiul Giurgiu!...

Strabag, CORIGENT la trasarea liniilor de marcaj pe carosabil, în Municipiul Giurgiu! Firma austriacă, INTERZISĂ pe piața construcțiilor din România, pe o perioadă de 3 ani!

 

De aproape o săptămână în Municipiul Giurgiu a început execuția marcajelor rutiere pe străzile sau bulevardele reabilitate prin proiectul de mobilitate urbană aferent coridorului central al municipiului, informează Primăria Giurgiu. 

Astfel de marcaje rutiere s-au executat vineri 12 mai, pe strada Tineretului, unde liniile marcate pe carosabil, arată ca în imaginile alăturate, de parcă un zugrav s-ar fi jucat cu bidineaua, lipsit total de talent, cuprins de plictiseală.

 Problema e că ori lucrarea nu a fost executată corect, ori că balizele au fost ridicate înainte ca vopseaua să se usuce, cert este că numai a marcaje rutiere nu arată acestea.
În tot acest timp, Primăria spune că de vină ar fi  şoferii, care nu au înţeles semnificaţia balizelor și că ”un minim grad de responsabilitate și de bun simț ar fi evitat această situație și ar fi scutit municipalitatea de cheltuieli suplimentare”.
Poate că au dreptate, dar nu poți să nu constați din fotografii că liniile nu sunt șterse de roțile autoturismelor, căci  vopseaua s-ar fi regăsit pe restul carosabilului, ci pur și simplu pare că s-ar fi făcut economie la material… Pe de altă parte  ce să mai zică și cei de la Primărie, săracii, când în proiect scrie clar că executantul proiectului ( în cazul de față Strabag-ul), este obligat să realizeze toate lucrările, inclusiv marcajul rutier al carosabilului.
Într-o discuție avută cu unul dintre cei ce au făcut parte din echipele ce au  executat lucrările din proiectul de mobilitate urbană, acesta ne spunea că firma austriacă a cam lucrat cu picioarele și că după recepția lucrării  vom constata multe carențe în calitatea și forma finală a execuției.

Iată de ce , probabil, Compania austriacă a pierdut în instanțele de judecată procesul intentat contra certificatului constatator negativ primit de la Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale, fapt pentru care nu mai au ce căuta o perioadă de timp la licitațiile din România. Astfel Strabag e interzisă pe piața construcțiilor din România! Informațiile au fost dezvăluite într-un articol apărut în publicația ct100.ro.

Potrivit acesteia, Curtea de Apel București a emis recent o hotărâre care poate avea efecte profunde pe piața construcțiilor de infrastructură din România. Austriecii de la Strabag, a decis instanța, au certificat constatator negativ, ceea ce practic îi împiedică să mai participe la licitații.

În consecință, începând cu data de 14.09.2021, pentru o perioadă de 3 ani, STRABAG SRL se află în situația vădită de excludere din procedurile de licitație publică, întrucât, conform documentelor constatatoare nr. 2599 şi nr. 2600, încărcate pe site-ul oficial dedicat licitațiilor publice, pe numele acestei societăți, parte de grupului STRABAG AG, au fost emise ani documente constatatoare negative.

Acest fapt este confirmat de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor prin decizia nr. 2236/C8/2287,2290,2291,2292,2303,2304/26.10.2022.

Decizia a rămas definitivă prin hotărârea nr. 318 pronunțată la data de 07.02.2023 de Curtea de Apel București.

În decizia CNSC. instituția expune o motivare amplă a soluției de excludere din procedura de licitație publică a operatorului Strabag SRL (la paginile 30 -32).

Concluzia organismului administrativ jurisdicțional este următoarea:

Prin urmare, Consiliul constată că autoritatea contractantă, în mod corect, a respins ofertele STRABAG SRL, pentru loturile 3 şi 4 ale procedurii, în temeiul art. 167 alin. 1) Ut. g) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, conform căruia ,,Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situaţii: g) operatorul economic şi-a încălcat în mod grav sau repetat obligaţiile principale ce-i reveneau în cadrul unui contract de achiziţii publice, al unui contract de achiziţii sectoriale sau al unui contract de concesiune încheiate anterior, iar aceste încălcări au dus la încetarea anticipată a respectivului contract, plata de daune-interese sau alte sancţiuni comparabile.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
32.5 ° C
32.5 °
32.5 °
32 %
2.6kmh
2 %
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
37 °
vin
34 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!