În pragul Centenarului iată că se nasc și premierele…Una dintre cele mai spectaculoase este aceea a unei romance ce poartă numele țării noastre. Născută în iulie 1940, într-o familie de oameni sărmani, doamna Matcașu a primit la vremea aceea prenumele de ”România”. Ai ei erau sărmani, așa că tatăl i-a scris Regelui Carol al II, dacă poate s-o boteze. ”Chiar și la cununie m-au pus să repet cum îmi zice, credeau că le-am spus țara în care m-am născut”, povestește. Astfel femeia a ajuns să  serbeze de două ori ziua onomastică. O dată  în vară și de 1 decembrie!

România Matcașu, născută pe 30 iulie 1940, a povestit jurnaliștilor de la  postul de televiziune Antena 1, cum a ajuns să fie botezată cu acest nume.

”Eram sărmană, proveneam dintr-o familie cu 16 copii. Vreme de război, așa că tata i-a scris Regelui Carol al II-lea, dacă poate să mă boteze. Majestatea Sa a fost de acord, așa că mi-a dat prenumele România”.  La 16 ani  s-a angajat la uzină, la ”Tractorul”, în Brașov. Erau vremuri grele iar tânăra de atunci avea nevoie de bani. ”Am început de jos, am lucrat la curierat, vreo patru ani, apoi la Turnătorie, la Prese”. A avut probleme și cu Securitatea. ”M-au întrebat ce fel de nume e ăsta, au pus presiune să-l schimb”.

Nu l-a schimbat! A lucrat până pe 1 septembrie 1990. Atunci s-a pensionat, pentru a avea grijă de soțul ei, grav bolnav.

”Mi s-a întâmplat să mă întrebe și preotul, la cununia civilă, care este numele meu. Crezând că am spus țara în care m-am născut și nu cum mă numesc, m-a rugat să repet”. La serviciu, acasă, toți prietenii o strigă fie România, fie, mai simplu, Mioara sau Mia. La ”Tractorul”, s-a băgat la dansuri populare, vreme de trei ani. ”Am avut costum național, am petrecut românește”, mai spune. Se bucură de două ori pe an: în vară, de ziua de naștere și pe 1 Decembrie, de ziua de…nume. Are o singură dorință. Vrea ca prenumele ei să fie moștenit. ”Mi-ar plăcea să pot boteza o fetiță cu prenumele România”, adaugă, dar admite că e extrem de greu.”Niciodată nu m-am simțit dezavantajată că mă numesc România”! – mai spune cea care de 1 decembrie își va srăbători ziua onomastică. La mulți ani Doamnă ROMÂNIA!

Nume: România Matcașu. Data nașterii: 30 iulie 1940. Locul nașterii: Pleșcoi, județul Buzău. Familie: văduvă, doi copii și trei nepoți. Studii: opt clase. Loc de muncă: ”Tractorul”, Brașov, 1956 – 1990.

(Surse: Antena 1)