Știrea săptămânii: Reeducare la MORGĂ! 

0
724

Şoferii prinşi BĂUŢI la VOLAN spală cadavre şi participă la autopsie!

Vecinii de dincolo de Prut au demonstrat că, dacă vrei cu adevărat să conștientizezi șoferii că alcoolul nu este prieten cu volanul. Astfel, statul moldovean a elaborat – și, recent, a și dat startul – programul de reeducare a șoferilor prinși băuți la volan. Astfel, șase bărbați care voiau să își recupereze permisul suspendat mai devreme, au fost duși la morga din Chișinău, unde au participat la procesul de autopsie și chiar au spălat cadavrele, dar și locurile de păstrare a acestora. Programul de reeducare va dura trei luni, timp în care participanţii vor mai merge şi în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere şi vor participa la diverse instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase.

Mânaţi de dorinţa de a urca din nou la volan, cei șase au intrat în morgă. Unul dintre şoferi însă a ieşit afară glonţ, după câteva minute, pentru că i s-a făcut rău. Bărbatul a plecat acasă, fapt pentru care a fost exclus din program. El însă va mai avea ulterior încă o şansă să participe la programul anti-alcool, cu un alt gup.

Ceilalţi cinci şoferi care au rezistat etapei de astăzi, spun că au rămas marcaţi pentru tot restul vieţii: 

„M-a încurajat ca să nu mai consum băuturi alcoolice. Niciun strop toată viaţa. De atâta că eu nu vreau să ajung degrabă încoace”.

„Ceea ce vezi aici, experinţa de la morgă rămâne ca o lecţie, ca o dezalcoolizare. După acest curs, persoana nu mai are nevoie de dezalcoolizare. El înţelege consecinţele acoolului”. 

Vizita la morgă a bărbaţilor, al căror permis de conducere a fost suspendat a durat aproximativ cinci ore. Pe lângă faptul că au participat la necropsie şi toaleta cadavrelor, aceştia au spălat sălile de autopsie şi au adunat gunoiul de pe teritoriul instituţiei.

„Va fi un impact psihologic foarte mare pentru că nu toţi rezistă. Numai mirosul şi vederea cadavrului şi deja este impact psihologic asupra persoanei”, a precizat Valeriu Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală.

„Pentru a ajunge, a disciplina aceşti subiecţi este nevoie de un impact maxim, pentru ca aceştia să ‘resoacializeze’, să devină mult mai disciplinaţi şi în trafic. Pentru a conştientiza, care este problema. Cum au ajuns în această situaţie şi pentru a nu repeta”, a declarat Andrei Iavorschi, şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune din Republica Moldova.

Programul durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferi. Acesta prevede 12 sesiuni. Trei sunt individuale, iar nouă – de grup, printre care o vizită la spital, unde vor acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere. În prezent, 24 de persoane participă la program.

Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat anul trecut de Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit documentului, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. În cazul în care instanţa supsendă carnetul, aceştia îşi pot recupera permisul numai după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto.