Din considerente practice, stilul scandinav de decor interior a fost conceput pentru a favoriza utilizarea eficientă a spațiului și pentru a oferi o luminozitate optimă acestuia dat fiind faptul că în Peninsula Scandinavă numărul orelor de lumină este foarte redus. Ca atare, spațiile interioare decorate în stil scandinav trebuie să fie caracterizate, în primul rând, de minimalism, apoi, de nuanțe deschise, de forme clare și precise, în niciun caz abstracte, de intimitate, căldură și elemente inspirate din natură.

În cuvinte mai simple, stilul scandinav înseamnă: comoditate, siguranță, funcționalitate și simplitate. Cu toate acestea, nu îl putem numi plictisitor sau monoton, ba din contra. Mobila modernă regăsită în decorul nordic aduce acel ceva în plus, iar elementele de decor animă încăperea într-un mod strategic și plăcut.

Istoria stilului scandinav – de la origini până în prezent

Dezvoltându-se foarte mult în anii ‘50, designul scandinav a fost conceput astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor locuitorilor din Peninsula Scandinavă. Cum locuințele acestora beneficiau foarte puțin de lumina naturală a soarelui, iar spațiile erau destul de mici, a fost necesar ca încăperile să fie decorate cu multă grijă, în funcție de criterii precum simplitate, naturalețe, luminozitate și confort.

În ceea ce privește mobilierul scandinav, funcționalitatea este cea care dictează alegerea produselor potrivite. Mesele pliabile și canapelele retractabile au devenit rapid foarte populare la acea vreme, iar liniile moderne, clare, inspirate din natură, s-au păstrat până astăzi.

Evoluția stilului scandinav nu a suferit multe modificări de-a lungul timpului. Poate că este vorba despre noile tehnologii, care permit asamblarea mai rapidă și mai corectă a pieselor decorative sau a celor de mobilier, însă regulile de bază au rămas, în esență, aceleași. Cromatica predominantă în designul nordic este compusă din tonuri calde, pale sau mate, de obicei care reflectă lumina, culori ce nu se demodează niciodată și care sunt foarte ușor de asortat.

În același timp, mobilierul scandinav trebuie să fie comod, confortabil și elegant, toate acestea pe lângă proprietățile practice de întrebuințare. Cel mai elocvent exemplu la care ne-am putea gândi în acest sens sunt canapelele pentru living și scaunele de bucătărie. Dacă, la începuturile sale, stilul scandinav punea accentul exclusiv pe comoditate, în zilele noastre, estetica deosebită trebuie să se îmbine în mod perfect cu confortul.

Stilul scandinav astăzi – estetică impecabilă și funcționalitate

Mobila scandinavă de astăzi este caracterizată de trendul Hygge, denumirea termenului de confortabil în limba daneză. Tot ceea ce presupune astăzi acesta este confortul familiei și atmosfera primitoare a locuinței. În magazinele de mobilă în stil scandinav vom găsi de la măsuțe micuțe de cafea și scaune pentru sufragerie, până la mese masive pentru dining sau comode pentru dormitor, confecționate adesea din lemn masiv, în culori plăcute, inspirate din natură. În contrast, articolele de decor, realizate din alte materiale decât lemnul, vor fi vopsite în nuanțe deschise, din paleta cromatică a albului, nonculoare de altfel caracteristică designului scandinav.

În prezent, mobila nordică este atât de minimalistă și smart încât se poate integra perfect chiar și în cele mai mici spații, avantaj deloc de trecut cu vederea, mai ales în condițiile în care stilul scandinav este adoptat în masă astăzi, nemaifiind de mult destinat doar caselor cu etaj, ci și apartamentelor de bloc.

NoRDA – mobilă scandinavă de calitate, adaptată trendului actual

Una dintre cele mai renumite companii din România care comercializează mobilă scandinavă, NoRDA, a înțeles faptul că pretențiile românilor încep să devină din ce în ce mai mari în ceea ce privește amenajarea casei. Acest lucru, absolut normal de altfel, a făcut ca în portofoliul companiei să intre periodic noi și noi produse, de la scaune de living cu design modern, la rafturi decorative cu estetică deosebită.

Altfel spus, cum propria locuință reprezintă locul pe care îl numim cu drag acasă și pentru că aspectul și funcționalitatea acesteia sunt esențiale pentru a ne simți excelent în fiecare zi, NoRDA și-a adaptat portofoliul de produse trendului actual. Pe site-ul NoRDA, nordashop.com, se găsesc produse de o eleganță și o delicatețe ieșite din comun, concepute cu atenție, din materiale de înaltă calitate. Acesta este locul în care vom găsi cel mai calitativ mobilier cu design nordic, într-o mare varietate de forme și culori.