126889angajati-part-time-1Statul vrea sa taxeze munca part-time ca pe cea cu norma întreagă. De la 1 iulie, firmele care au angajaţi care lucrează 2, 4 sau 6 ore trebuie să achite contribuţii sociale mai mari.

Oficialii din Finanţe susţin că mulţi patroni încheie contracte part-time şi le dau titularilor bani la negru. Peste 360.000 de romani apar în acte cu un singur job, part-time, plătit în medie cu 500 de lei. Prea puţin ca să fie adevărat, spun autorităţile.

Măsura se va aplica angajaţilor part-time care nu mai au nicio alta sursă de venit, adică niciun contract de munca sau pensie şi care câştigă sub 1.065 de lei net pe luna.

Octavian Badescu, om de afaceri: “Principalii afectaţi vor fi cei tineri, care au o mai mică experienţă şi au un singur job, pe care îl fac part-time. Ei sunt principalii afectaţi, pentru că pot rămâne fără locuri de munca. Dacă nu renunţi la aceşti angajaţi, o să-ţi crească ţie costurile ca şi angajator.”

Practic, pentru angajaţii care lucrează 2, 4 sau 6 ore, patronii vor achita aceleaşi contribuţii ca pentru o normă întreagă şi un salariu minim pe economie.

Aşa vrea Ministerul Finanţelor să aducă la lumina salariile din aşa-numita zona “gri” a economiei în care, susţin oficialii, patronii plătesc o parte din salarii în plic, fără să apară în acte.

Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: “Am constatat că sunt peste 360.000 de contracte de muncă, individuale, unice, în care apar salarii mult sub valoarea salariului minim pe economie, undeva la valoarea 520 de lei, şi ne-am dat seama că e doar o forma de eludare a contribuţiilor.”

Multe firme mici nu au nevoie de angajaţi cu normă întreagă şi nici nu-şi permit asta. Patronii spun că ar fi mult mai corect să fie sancţionaţi cei prinşi că vor să păcălească statul şi nu să fie schimbat regimul fiscal pentru toţi. Liviu Rogojinaru, preşedintele consiliului IMM-urilor: “Munca la gri se va reduce în momentul în care scad taxele pe salariul omului şi atunci firmele nu mai au de ce să se gândească la tot felul de tertipuri ca să poată să plătească din alte surse salariaţii.”

Patronii plătesc şi acum contribuţiile sociale, din care CAS şi CASS sunt cele mai mari, la valoare salariului. Costurile vor fi însă mai mari.

De exemplu, cine are acum un salariat cu program de două ore pe zi va ajunge să achite în plus 250 de lei la buget.

Statul speră să strângă anul acesta 620 de milioane de lei de la firmele care vor achita mai mult pentru pensia şi sănătatea angajaţilor.

Angajatorul plăteşte, în acest moment, 330 de lei pentru un salariat cu contract pe 8 ore şi 80 de lei pentru unul cu contract pe două ore.

(Jurnal)