Aproape 19.000 de persoane acuzate de omor, viol,furt, trafic de droguri au fost eliberate în baza Legii recursului compensatoriu în perioada 19 octombrie 2017 – 21 iunie 2019, conform unei statistici obţinute de liberalul Florin Roman în urma unei interpelări adresate Ministerului Justiţiei.

”Citiți și va cruciți! Oficial: 18.849 de pușcăriași eliberați prin regimul compensatoriu zburda liber pe străzi: mii de criminali, violatori și tâlhari trimiși printre noi! 1300 au comis noi infracțiuni și s-au reîntors in pușcării!”, scrie deputatul PNL Florin Roman pe Facebook.

„La două luni distanţă, am primit cifrele oficiale de la Ministerul Justiţiei şi sunt şocante: 18.849 de criminali, violatori, pedofili, tâlhari, hoţi sau traficanţi de droguri merg zilnic printre noi fără să ȋşi fi ispăşit complet pedepsele primite”, afirmă deputatul liberal, citat de News.ro

El aminteşte că pe data de 11 iunie majoritatea parlamentară PSD-ALDE a votat ȋmpotriva proiectului de lege depus de PNL pentru abrogarea Recursului Compensatoriu şi stoparea eliberării timpurie a infractorilor din puşcării.

La Giurgiu, din Penitenciarul de Maximă Siguranță, au fost eliberați, prin acordarea beneficiilor compensatorii, prevăzute de Legea 169/2017, de la data de 19 octombrie 2017 până în prezent un număr de 395 de persoane.

Cei mai mulți, 224, au fost eliberați pentru fapte precum actul sexual cu un minor (o persoană), omor (41), tâlhărie (144), viol (32), dare și/sau luare de mită (6).

În perioada menționată, din totalul persoanelor care au fost puse în libertate, un număr de 49 de persoane au fost rearestate și depuse în Penitenciarul Giurgiu.

„Precizăm că nu  toate persoanele care au revenit în penitenciar, după momentul liberării, au săvârșit fapte de natură penală în perioada postdetenție, parte dintre acestea având pe rol alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, încă dinaintea punerii în libertate”, se arată într-un răspuns transmis redacției noastre de către Penitenciarul Giurgiu.

Raportat la infracțiunile amintite, dintre cele 49 de persoane reîncarcerate, 15 au fost condamnate pentru următoarele infracțiuni: act sexual cu un minor (0), omor (2), tâlhărie (10), viol (3), dare și/sau luare de mită (0).