Start la zacuscă și murături! Cât costă se pregătești cămara pentru iarnă…

0
191

Deși mulți s-ar fi așteptat ca, în aceste zile, când forfota în preajma aprozarelor sau a Piețelor din municipiu este crescută, prețurile la legumele de sezon să crească, așa cum se plângeau că se întâmplă, de altfel, locuitorii din zona Transilvaniei.

La Giurgiu în schimb, după cum povesteau comercianții din Piața Centrală, prețurile au rămas neschimbate, față de aceeași perioadă a anului trecut. Atâta doar, mai spuneau aceștia, că recolta este, parcă, sensibil mai slabă decât în toamna lui 2019.

Astfel, prețul gogoșarilor pe tarabele piețarilor era joi, 17 septembrie, de 4-6 lei/kg, al vinetelor – 4 lei/kg, ardeii kapia costau 4,5 lei/kg iar castraveții pentru murat, 2,5 lei/kg. De pe tarabe nu lipsea nici conopida, considerată, la acest moment, trufanda, din cauza cantităților reduse de precipitații. Iar varza (deși, spun gospodinele, este puțin cam devreme să fie pusă în butoi, la murat) costa, în aceeași zi de joi, 1,5 – 2 lei/kg.

„Șansele să scadă unele dintre prețuri, ar cam fi. Mai bine le vindem mai ieftin, pentru că pierderea e mult mai mică decât dacă stăm cu marfa, se strică și o aruncăm!”, spunea Marian Sprințu, legumicultor din zona comunei Putineiu.

Astfel, pentru 10 borcane de zacuscă – ceea ce implică vinete, ardei, bulion, ceapa și ulei –  se cheltuie așadar în jur de 45 de lei.

Pe de altă parte, cei care sunt ceva mai comozi, sau cărora timpul nu le permite să își pregătească singuri conservele, există varianta – ceva mai scumpă, e drept – a produsului gata făcut, ce poate fi cumpărat fie din supermarketuri, fie de pe tarabele piețelor.

(Jurnal)