sâmbătă, aprilie 26, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Sprijin financiar pentru legumicultorii din Giurgiu: schema de ajutor de minimis, adoptată pentru perioada 2025-2027

Sprijin financiar pentru legumicultorii din Giurgiu: schema de ajutor de minimis, adoptată pentru perioada 2025-2027

0
Sprijin financiar pentru legumicultorii din Giurgiu: schema de ajutor de minimis, adoptată pentru perioada 2025-2027

În urma adoptării în ședința de Guvern din 3 aprilie 2025 a Hotărârii privind schema de ajutor de minimis pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, fermierii din județul Giurgiu beneficiază de un sprijin financiar concret, menit să le stimuleze activitatea și să le consolideze competitivitatea pe piață.

Petra Ochisor, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Giurgiu, a declarat că această măsură vine ca un răspuns binevenit pentru nevoile producătorilor locali.
Fermierii din Giurgiu sunt din ce în ce mai interesați de cultivarea legumelor în spații protejate, iar această schemă le oferă o oportunitate reală de dezvoltare. Le recomandăm tuturor celor eligibili să profite de acest sprijin și să depună cererile până la data de 30 mai 2025”, a afirmat Petra Ochisor.

Conform actului normativ, ajutorul de minimis se acordă pentru o gamă variată de culturi: tomate, ardei (gras, lung, gogoșar sau iute), castraveți, vinete, varză, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde. Sprijinul financiar este de 1,5 euro/mp, echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață minimă de 1.000 mp.

Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 342,4 milioane lei, urmând ca sumele aferente anilor 2026 și 2027 să fie stabilite în funcție de fondurile disponibile. În cazul în care cererile depășesc bugetul aprobat, ajutorul va fi ajustat proporțional.

Depunerea cererilor se face:

  • până la 30 mai 2025 pentru anul în curs;

  • între 2 februarie și 15 aprilie pentru anii 2026 și 2027.

Verificările vor fi realizate în teren de echipe mixte formate din reprezentanți DAJ și APIA, până la data de 30 septembrie, iar valorificarea producției se va face până la 15 octombrie, cu depunerea documentelor justificative până cel târziu la 24 octombrie.

Această măsură vine să întărească eforturile autorităților de a stimula lanțul scurt de aprovizionare și de a încuraja consumul de legume proaspete, românești, de calitate. Este o veste foarte bună pentru agricultura din județul nostru”, a adăugat Petra Ochisor.

Măsura reprezintă un pas important în sprijinirea fermierilor români și o garanție că Ministerul Agriculturii rămâne un partener de încredere în dezvoltarea sectorului agricol autohton.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
17 ° C
17 °
17 °
65 %
8.2kmh
48 %
S
17 °
D
16 °
lun
17 °
mar
17 °
mie
20 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com