Specialistul în seismologie, profesorul Ghe. MĂRMUREANU, ne spune când ar putea avea loc un cutremur devastator în România și unde…

0
515

Expertul în  seismologie, prof. Gheorghe Mărmureanu, crede  că aceste seisme, deşi aflate în vecinătatea României, nu vor influența prea mult zona  Vrancea, deși luni dimineață aici au avut loc cinci seisme de magnitudine mică.

El mai spunea că  baza tectonică  a Turciei vine din Anatolia, trece pe lângă Istanbul, ajunge în Africa și se oprește în Oceanul Atlantic, pe când zona seismică din Vrancea are legătură cu fosta Iugoslavie și cu Albania.

Profesorul a mai declarat că seismele din Turcia au fost devastatoare doar acolo unde  calitatea construcțiilor a lăsat de dorit, fiind extrem de prost executate.

El spunea – în cadrul unei emisiuni la Antena 3 – că aceste cutremure influențează întreaga activitate seismică din Marea Marmara, Marea Adriatică, mergând chiar până în Spania, ele fiind rezultatul unor acumulări mari de energie.

 Acestea  însă nu au legătură cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc în România – mai spunea prof. Mărmureanu – și că astfel de cutremure vom mai putea avea cu zecile în următorii ani…

Seismul cel mare și devastator , profesorul Mărmureanu îl vede venind ” cel mai probabil, în jurul anului 2040, poate și mai târziu. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme precum cele din 1838 şi 1940. Vorbim de o ciclicitate aici în care s-au mai intercalat și seismele intermediare din 1802 sau din 1977″, a precizat seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru Digi 24.

Conform datelor oficiale, seismul din anul 1838 a avut o magnitudine de 7,5, iar cel din 1940 a ajuns la o cotă de 7,4!

(Jurnal)

Foto: clădiri căzute în Capitală la cutremurul din 4 martie 1977