După cum știți, furnizorul de căldură în sistem centralizat din Municipiul Giurgiu, Global Energy Production (GEP) și-a anunțat , recent, falimentul. În jurul acestui lucru s-au țesut tot felul de povestiri care mai de care mai fanteziste. Iată de ce am așteptat mai întâi ca această procedură să fie anunțată în ședința Consiliului local Giurgiu pentru ca apoi să luăm legătura cu ing. Sorin Cepraga , directorul societății GEP, care ne-a spus:
Două sunt cauzele pentru care am ajuns în această situație nefericită. Prima este greșeala de interpretare a unui Ordin ANAF, în speță este vorba despre interpretarea unui incompetent al acestei instituții, un domn Ungureanu, care am înțeles că nu mai lucrează la Giurgiu. În concluzie noi am intrat în faliment pentru că am angajat oameni, nu pentru altceva. Nu am transferat utilaje, n-am transferat bani, n-am transferat nimic din patrimoniul de la SCUT la Global, ci doar am transferat oamenii, de la o societate la cealaltă. Mai trebuie precizat că la momentul intrării în insolvență nu am avut niciun leu datorie la bugetul de stat. Am intrat în faliment din cauza atragerii răspunderii societății Global față de vechiul operator. Totul pe baza articolului 27 dintr-un Ordin al ANAF, conform căruia nu aveam voie ca, în același timp, la două societăți cu conducere comună, să avem mai mult de jumătate din salariații celui ce a intrat în insolvență. Lucru care de fapt nu s-a întâmplat. Dar din documente poți să reușești oricând o asemenea asituație, ca să închizi pe cineva.
”O gravă eroare judiciară!”
În al doilea rând, eu o consider o eroare juridică, grosolană , făcând astfel o trimitere la demersurile populației, cu ieșirile în stradă, în Piața Victoriei, pentru drepturile justiției… Justiția noastră, cea dreaptă, nici nu s-a uitat pe documentele noastre. Mai ales atunci când au văzut despre ce sume este vorba… La recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, astăzi s-a ținut recursul cu completul de trei, iar a doua zi dimineață a fost respins. Vă întreb: Când a avut timp judecătoarea să se uite la ea? Să analizeze ce am susținut noi? Niciodată! Nici nu s-a uitat pe dosar. Și uite așa am intrat noi în Faliment, cu Global… Pe transfer de oameni! Ce spune Ordinul ăla ( Ordinul ANAF – n.red.). Spune că nu ai voie să transferi folosind oamenii de la societatea care este în insolvabilitate și să faci profit la altă societate, dar având aceeași activitate. Activitatea pe care o avea SCUT nu avea cum să o aibă două societăți în același timp. Niciodată nu se putea întâmpla treaba asta, să pot să folosesc oamenii de la SCUT cu venituri la Global, pentru că activitatea a trecut prin licitații de la o societate la alta. Nu a vrut să asculte nimeni! Și uite așa am ajuns în momentul acesta ca în două trei luni să fie declarat falimentul. Primăria Giurgiu deja și-a probat, prin Hotărâre de Consiliu, înființarea unei noi societăți și presupun că noi vom fi transferați către noua societate. Asta însemnând închiderea cărților de muncă la Global și încadrarea la noua societate înființată de Primărie.. Asta este situația reală cu societatea Global și cu falimentul acesteia – a conchis directorul GEP, Sorin Cepraga.
”Vom merge la CEDO!”
Întrebat dacă demersurile în justiție vor continua, Sorin Cepraga a mai spus: Administratorul judiciar tocmai acest lucru îl intenționează…Să meargă la CEDO. Doar pentru a da un exemplu și nu pentru a câștiga ceva , căci după acest faliment , după 3-4 ani, cât va dura pobabil acest proces, se vor întâmpla multe. Noi asta vrem. Pentru că noi nu am avut dreptul să ne apărăm. Cel puțin, la Curtea de Apel, s-a făcut copy-paste de pe motivație, după documentele întocmite de ANAF , cu scheme făcute de ANAF , fără a se jutifica ce anume am încălcat. Ne-au spus doar că ei ( ANAF -n.n.) au procedat bine…Vă fac o copie după hotărârea de la Apel ca să vă convingeți de acest lucru.
”Oamenii nu vor avea de suferit!”
Dorind să aflăm ce se va întâmpla cu personalul muncitor până ce acesta va fi încadrat la noua societate , Sorin Cepraga a precizat: Eu am convingerea, după ce am discutat cu dl. Primar (Nicolae Barbu – n.n.), că oamenii nu vor avea de suferit, în sensul de a avea vreo perioadă de pauză. Căci dacă i-ai lăsat o lună pe oameni acasă, fără să îi plătești, s-au dus … își caută de lucru în altă parte. Iar astfel de oameni nu îi formezi într-o zi , două…De exemplu un operator de cazan de Punct termic. Eu sunt convins însă că nu se va întâmpla asta – a mai spus directorul GEP, Sprin Cepraga.
(Florian Tincu)