În ciuda temperaturilor scăzute de afară, Societatea Uzina Termoelectrica Giurgiu, operatorul sistemului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, au asigurat o temperatură confortabilă în locuințe. În ciuda acestei evidențe, am dorit totuși să aflăm care sunt problemele cu care se confruntă conducerea societății și mai ales în ce stadiu sunt proiectele despre care, cu ceva timp în urmă, ne vorbea Directorul General, ing. Sorin Cepraga.

Cum bine știți  sistem de termoficare  a pornit  fără  probleme, pe partea de încălzire a Municipiului Giurgiu, începând cu  15 octombrie – ne preciza zilele trecute Directorul Cepraga.

După debutul din 15 octombrie, am furnizat căldură  în  mai multe etape și anume între 15 octombrie și 1 noiembrie, în urma  solicitărilor venite din partea consumatorilor și după data de 1 noiembrie   pentru toți abonații racordați la sistemul  centralizat de termoficare. 

Pot să spun că și  din acest an  am fost ajutați   substanțial de  către autoritățile  locale, prin  virarea în  avans a subvenției , o sumă consistentă cu care s-au achitat, în avans, gazele. Este vorba de  15 milioane de lei , sumă  suficientă,  ce ne-a permis acoperirea întregului consum  de gaz pe  toată perioada din această  iarnă.

Suma  ne-a oferit o anume siguranță în aprovizionarea cu  gaz , degrevându-ne de această grijă,  noi, ca  societate, urmând  să ne ocupăm în primul rând de partea tehnică a Uzinei Termoelectrica, de  încadrarea în parametrii  de  funcționare a sistemului  și nu în ultimul rând  de asigurarea  mentenanței și a reparațiilor, care  sperăm să nu ne creeze probleme – mai spunea directorul Termoelectrica.

Întrebat care va fi  prețul energiei termice în această iarnă, preț ce se va regăsi în facturile lunare de consum  ale cetățenilor,  Sorin Cepraga ne-a spus: „Prețul a rămas același ca  în iarna trecută ,  în jur de 436  de lei pe  mega watt; totodată  subvenția la energie  termică a rămas  tot 60%  din preț.  Pe această temă am făcut o înțelegere  și cu noua conducere  a Primăriei, pentru că  mai avem încă  mult de lucrat la partea de investiții. Deocamdată însă sistemul nu este așa cum  am dori noi din punct de vedere al  modernizării, al restructurării sistemului, iar conducerea Primăriei a înțeles și a păstrat același preț la energia termică, inclusiv  aceiași cotă de 60% pentru  acoperirea  diferenței  dintre prețul  plătit de populație  și prețul de cost al energiei” – a mai menționat Directorul Uzinei Termoelectrica, ing Sorin Cepraga.

(Jurnal)