În ciuda temperaturilor scăzute de afară, Societatea Uzina Termoelectrica Giurgiu, operatorul sistemului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, au asigurat o temperatură confortabilă în locuințe. În ciuda acestei evidențe, am dorit totuși să aflăm care sunt problemele cu care se confruntă conducerea societății și mai ales în ce stadiu sunt proiectele despre care, cu ceva timp în urmă, ne vorbea Directorul General, ing. Sorin Cepraga.
Cum bine știți sistem de termoficare a pornit fără probleme, pe partea de încălzire a Municipiului Giurgiu, începând cu 15 octombrie – ne preciza zilele trecute Directorul Cepraga.
După debutul din 15 octombrie, am furnizat căldură în mai multe etape și anume între 15 octombrie și 1 noiembrie, în urma solicitărilor venite din partea consumatorilor și după data de 1 noiembrie pentru toți abonații racordați la sistemul centralizat de termoficare.
Pot să spun că și din acest an am fost ajutați substanțial de către autoritățile locale, prin virarea în avans a subvenției , o sumă consistentă cu care s-au achitat, în avans, gazele. Este vorba de 15 milioane de lei , sumă suficientă, ce ne-a permis acoperirea întregului consum de gaz pe toată perioada din această iarnă.
Suma ne-a oferit o anume siguranță în aprovizionarea cu gaz , degrevându-ne de această grijă, noi, ca societate, urmând să ne ocupăm în primul rând de partea tehnică a Uzinei Termoelectrica, de încadrarea în parametrii de funcționare a sistemului și nu în ultimul rând de asigurarea mentenanței și a reparațiilor, care sperăm să nu ne creeze probleme – mai spunea directorul Termoelectrica.
Întrebat care va fi prețul energiei termice în această iarnă, preț ce se va regăsi în facturile lunare de consum ale cetățenilor, Sorin Cepraga ne-a spus: „Prețul a rămas același ca în iarna trecută , în jur de 436 de lei pe mega watt; totodată subvenția la energie termică a rămas tot 60% din preț. Pe această temă am făcut o înțelegere și cu noua conducere a Primăriei, pentru că mai avem încă mult de lucrat la partea de investiții. Deocamdată însă sistemul nu este așa cum am dori noi din punct de vedere al modernizării, al restructurării sistemului, iar conducerea Primăriei a înțeles și a păstrat același preț la energia termică, inclusiv aceiași cotă de 60% pentru acoperirea diferenței dintre prețul plătit de populație și prețul de cost al energiei” – a mai menționat Directorul Uzinei Termoelectrica, ing Sorin Cepraga.
(Jurnal)