Albert Einstein spunea:  ”Educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai învățat în școală”.

Iată de ce școala nu trebuie să fie doar un mijloc de a transmite o serie de cunoștințe elevilor, ci și un mijloc de instruire pentru a te putea descurca pe drumul sinuos al vieții. Alături de dascăli, un mare rol în formarea tânărului îl au însă părinții.

Potrivit sondajului de opinie intitulat ”Agenda România 2050. O conversație despre viitorul României – Ediția I”, majoritatea populației (53,7%) este de părere că cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea calității educației este mai întâi de toate, îmbunătățirea calității oamenilor implicați în furnizarea acestor servicii publice, adică prezența în sistemul de învățământ a unor profesori competenți, pasionați de formarea tinerilor.

Întrebați care cred că este cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea calității serviciilor publice de educație, 53,7% dintre români au menționat îmbunătățirea calității oamenilor implicați în furnizarea acestor servicii publice, 21,9% – bani mai mulți alocați pentru furnizarea acestor bunuri și servicii publice, 16,4% – reglementări mai bune și aplicate corespunzător, iar  1,1% nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare.

Conform analizei socio-demografică,  îmbunătățirea calității oamenilor implicați în furnizarea serviciilor publice de educație rămâne deocamdată  cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea calității acestor servicii, cu precădere: persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, cele cu educație medie sau superioară, gulerele albe sau albastre.

  Alocarea mai multor bani pentru furnizarea acestor bunuri și servicii publice este văzută drept cea mai bună soluție în special de către persoanele peste 60 de ani, de către cei cu un nivel de educație mai scăzut și de cei inactivi, pasivi, locuitorii din mediul urban.

 Specialiștii susțin că o serie de reglementări mai bune și aplicate corespunzător reprezintă cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea calității educației, mai ales persoanele sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele gri sau albe.

(Jurnal)