În lupta pentru prezidențiale 2-19,  Klaus Iohannis conduce cu 45,7% din menţiunile valide de vot în sondajul IMAS.

Pe locul 2 se află Mircea Diaconu, care ar obţine 16,7% din voturi. Urmează Viorica Dancilă cu 15,1%, Dan Barna este al patrulea, cu 12,6 %, Theodor Paleologu ar aduna 6,9% din menţiunile valide de vot, în timp ce candidatul UDMR, Kelemen Hunor, ar obţine 2,9% din voturi.

Sondajul IMAS , la comanda Europa FM, a fost realizat în perioada 8-28 octombrie pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroarea de eșantionare este de ± 3,1%.

Se observă că diferenţa dintre locurile 2 şi 3, Mircea Diaconu şi Viorica Dăncilă, este mai mică decât marja de eroare a sondajului, deci nu este deloc clar cine va accede în turul 2 al alegerilor.

Dacă ne uităm însă la afinităţile electoratului, în funcţie de culoarea politică a candidaţilor, se vede clar că românii votează majoritar cu dreapta, care ar strânge de două ori mai multe voturi decât stânga.

Astfel, candidaţii votaţi de electoratul de dreapta : Klaus Iohannis, Dan Barna, Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor, adună împreună 68% din opţiunile valide de vot, în timp ce candidaţii stângii – Viorica Dăncilă şi Mircea Diaconu – au împreună doar 32%.

(Jurnal)

 

 

Liberalii urcă în opțiunile cetățenilor în ceea ce pricește alegerile parlamentare din 2020

Potrivit unui sondaj IMAS, dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, în loc de anul viitor, 29,6% dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar opta pentru PNL.

Asta înseamnă o creștere cu aproape două procente faţă de luna septembrie, arată Barometru Europa FM, realizat de IMAS în luna octombrie.

PSD își menține locul 2 cu 21,2 %, în creştere cu aproape două procente faţă de luna septembrie. USR pierde și în această lună un procent și jumătate, rămâne astfel pe locul trei, cu 16,4%.

Pe locul 4, dar la distanţă considerabilă, se află ProRomânia, partidul condus de Victor Ponta, în creștere cu aproape un procent, ajunge la 10,6% din intenţiile de vot.

Locul 5 este ocupat acum de UDMR, cu 5,5%, o mică creștere față de luna septembrie. Urmează formațiunea condusă de Dacian Cioloș, PLUS ajunge acum la 4,5%, în scădere faţă de luna anterioară.

ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, pierde două locuri. Ajunge pe locul 7, cu 4,3 %. ALDE pierde, astfel, 2 procente.

Urmează Partidul Mișcarea Populară, cu 3.4 % din intenţiile de vot. Patru % dintre cei intervievaţi au spus că vor vota cu alte partide.

(Jurnal)