Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu a realizat demersuri în regim de urgență pentru a nu se ajunge în situația de a nu putea fi asigurată hrana beneficiarilor de servicii sociale din centrele D.G.A.S.P.C. Giurgiu, având în vedere faptul că firma de catering care asigura hrana beneficiarilor de servicii sociale (copii, adulți și persoane vârstnice) a sistat livrarea hranei pentru cele aproximativ 500 de persoane beneficiare de servicii sociale în centrele respective, începând cu data de 21 februarie 2020. Sistarea livrării hranei către centrele D.G.A.S.P.C. Giurgiu s-a făcut ca urmare a controalelor efectuate de reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Giurgiu, Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu și neregulilor constatate cu ocazia acestor controale.

A fost reziliat contractul cu firma de catering care a asigurat hrana beneficiarilor de servicii sociale din centrele din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu.

După ce au fost utilizate resurse alimentare din stocul alimentar de urgență, existent la nivelul fiecărui centru, la care s-au adaugat și donații din partea unor persoane fizice, în ultimele două zile hrana a fost asigurată de Asociația SOS Viețile Copiilor, care a donat alimente în valoare de 10000 lei.

La nivelul D.G.A.S.P.C. Giurgiu au fost realizate demersuri în vederea achiziției de alimente; totodată, au fost obţinute, în regim de urgență, autorizațiile necesare pentru preparea hranei în incinta centrelor rezidențiale care îndeplinesc condițiile legale in vederea preparării hranei, după cum urmează:

Pentru beneficiarii de servicii sociale din centrele din localitățile Mironești, Hotarele, Tântava, Grădinari, Oinacu și Complexul de Servicii Sociale Giurgiu, asigurarea hranei va fi făcută în regim de cantină (hrana va fi preparată în bucătăriile centrelor respective, pentru beneficiarii de servicii sociale din aceste locaţii);

Pentru beneficiarii de servicii sociale din centrele din localitățile Oncești, Izvoarele, Giurgiu, hrana va fi asigurată în regim de catering, centrul din localitatea Oncești urmând să deservească centrele din localitățile susmenționate (în bucătăria acestui centru va fi preparată hrana care va fi livrată către beneficarii din centrele din Oncești, Izvoarele, Giurgiu).

Astfel, începând cu data de 3 martie 2020, achiziţionarea de alimente se va face prin intermediul unei firme iar hrana pentru beneficiarii centrelor va fi preparată în locațiile susmenționate.

Comisia de intervenție în situații de criză de la nivelul D.G.A.S.P.C. Giurgiu a realizat totodată și demersuri în vederea asigurării dotărilor (de exemplu, veselă) pentru prepararea hranei, resurselor umane cu calificare în acest sens, mijloacelor de transport necesare, precum și întocmirea meniurilor cu respectarea necesarului de calorii pentru fiecare masă și categorie de beneficiari, în conformitate cu prevederile legale.

D.G.A.S.P.C. Giurgiu