AcasăActualitateSfințită în an Centenar... Catedrala Mântuirii Neamului, motiv de mândrie națională!

Sfințită în an Centenar… Catedrala Mântuirii Neamului, motiv de mândrie națională!

Amplasamentul este situat pe un deal, conform tradiţiei creştine de-a construi lăcaşuri de cult pe coline, spre a chema pe oameni la elevaţie spirituală sau la urcuş interior pentru a întâlni pe Dumnezeu Creatorul şi Mântuitorul lumii (Pantocratorul);

Orientarea est-vest a terenului de amplasament permite situarea Catedralei cu Altarul spre răsărit (est) conform cerinţelor liturgice tradiţionale.

Catedrala Mântuirii Neamului este la acest moment cel mai sigur loc din România în caz de cutremur major!

 

DESCRIEREA CATEDRALEI NAȚIONALE

– Lungimea = 126,10 m

– Lățimea (la abside) =  67,70 m

– Înălţimea = 120,00 m

– Aria construită la sol totală = 13.668,5 mp

– Aria desfăşurată construită totală = 52.529,2 mp

– Aria utilă totală = 36.897,96 mp

– Spaţiul principal de la cota +0,00 (pronaos şi naos) permite amplasarea a 1000 de scaune pentru participanţii la slujbe.

Construcţia Catedralei este alcătuită din două componente principale, prima fiind partea văzută a Catedralei, formată din nivelele superioare situate peste cota ±0,00 şi a doua fiind partea nevăzută, formată din nivelele inferioare situate sub cota ±0,00.

Clădirea Catedralei situată peste cota +0,00 m se desfăşoară pe o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv, în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord și sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar peste naos se înalță turla principală (Pantocratorul). Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra acestui spaţiu se ridică turla clopotniță. La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul (ca la multe alte catedrale europene). Circulația verticală se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi) care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei, mai ales pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități.

La nivelele inferioare ale Catedralei (sub cota +0,00) sunt prevăzute: un paraclispentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi, Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.

Arhitectura Catedralei reprezintă o sinteză între tradiție si contemporaneitate, armonizând elemente arhitecturale din diferite zone ale României (ocnițe moldave, pridvoare brâncovenești şi turnuri zvelte transilvane), precum şi elemente de monumentalitate de la unele catedrale occidentale, ținând seama că, în zilele noastre, o mare parte a diasporei române se află în Occident.

Cu privire la calendarul  lucrărilor menționăm că până acum s-au executat 75% din volumul cantităților de lucrări, iar în prezent se execută lucrări  între cotele +36,00 – +45,00 metri (închiderea corpului principal al catedralei) și între cotele +45,00 – +50,00 metri în zona de naștere a turlei principale. În perioada următoare sunt prevăzute următoarele lucrări:

– finalizarea lucrărilor de zidire la nava principală şi balcoanele interioare până la cota +45,00 metri – noiembrie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2018;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iunie 2018;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – iulie 2018;

– structura metalică şi realizarea învelitorii acoperișului – septembrie 2018;

– pictarea catapetesmei şi sfințirea Altarului noii Catedrale Naționale – 30 noiembrie 2018;

– pictarea integrală a Catedralei Naționale – 2019-2024.

Clădirile anexe (de înălțime mult mai redusă) vor fi construite după finalizarea construcţiei Catedralei. Acestea vor oferi spaţii pentru cazarea şi hrana pelerinilor, pentru activităţi pastorale, culturale, sociale şi medicale ale Bisericii. Alături de Catedrală va fi amenajat un parc având o suprafaţă de cinci hectare, care va cuprinde multe spaţii verzi, unele fiind special amenajate pentru copii.

Motivul localizării

 Deoarece actuala Catedrală patriarhală din București este neîncăpătoare. Ea a fost construită pe Dealul Podgorenilor în anul 1658 ca biserică de mănăstire, iar în anul 1668, din lipsă de alternativă, a devenit, provizoriu, Catedrală mitropolitană. Acel provizorat a durat până în anul 1925 când biserica a devenit, iarăşi în mod provizoriu, Catedrală patriarhală. Fiind o Catedrală mică, mulţi credincioşi participă la slujbele ei stând afară, în curtea Catedralei, uneori în frig, alteori în caniculă sau în ploaie. Locul pentru construirea Catedralei noi a fost sfinţit încă din 29 noiembrie 2007Înălţimea turlei principale de 120 m este determinată în raport cu lungimea (126,10 m), pentru a sugera forma corabiei mari cu catarg în formă cruce, conform Constituţiilor Apostolice, Cartea a doua, cap. 57, dar mai ales pentru a exprima arhitectural adevărul că Hristos cel Înălţat la cer (Pantocratorul) este Acelaşi cu Hristos cel Răstignit şi Înviat. O altă sursă de inspiraţie a fost Catedrala ortodoxă din Timişoara: lungimea de 63 m, iar înălţimea turlei principale de 90 m.

O clădire la care se lucrează deja de opt ani şi care este mai înaltă cu 34 de metri decât celebra Casă a Poporului. Este proiectată să reziste peste 500 de ani şi este cel mai sigur loc din România în caz de cutremur major.

(Jurnal)

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
5 ° C
5 °
5 °
89 %
3.8kmh
2 %
vin
16 °
sâm
15 °
Dum
17 °
lun
18 °
mar
14 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!