Tot mai mulți nutriționiști ne sfătuiesc să înlocuim pâinea de orice fel cu mămăliga! Un demers pe care locuitorii din mediul rural îl fac la noi în județul Giurgiu, dintr-o obișnuință ce se perpetuează de la o generație la alta.

Ei susțin că mămăliga are efect împotriva stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care are acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.

Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de arteroscleroză și, implicit, de infarct. Ajută și la procesul de reînnoire al celulelor.

A apărut în piețele Giurgiului porumbul pentru fiert, un aliment pe care americanii îl consumă în mod frecvent la masă. Porumbul fiert, conține în plus față de mămăligă și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Puțini știu că gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.

Mai mult, carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii, un lucru excelent pentru supraponderali. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor.

Vitamina A, conținută în porumb, este la rândul ei este un antioxidant natural foarte important pentru sănătate și pentru funcționarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care ne ajută să slăbim mai ușor.

(Jurnal)