AcasăActualitateSfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului - tradiții și obiceiuri

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului – tradiții și obiceiuri

De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

Însă, de Sfânta Maria îți mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian; Marin; Mioara; Mia; Maricica; Marița; Marina; Marilena; Mari; Mărioara; Meri; Măriuța; Mara; Marioara; Marusia; Ana-Maria; Mimi; Marinel.

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie, conform calendar ortodox 2021. Sărbătoarea Sfânta Maria Mică aduce cu sine o serie de obiceiuri şi tradiţii. Iată-le pe cele mai populare!

Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, început de la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.

În tradiţia creştină există legenda potrivit căreia Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, şi-au dorit nespus de mult un copil. Cum încercările de o viaţă nu au dat roade, rugăciunile au rămas unica lor şansă. Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinţi, dăruindu-le un odor cu chemare dumnezeiască, cu o menire sfântă pe pământ.

Aşa a venit pe lume fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica îndumnezeirii şi mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât serafimii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne miluieşte pe noi.

Ziua de Sfânta Maria Mică este ziua în care se dă drumul la cules de vii, se bat nucii și se dă startul târgurilor și iarmaroacelor de iarnă.

În cultura populară, în funcție de zonă, există mai multe superstiţii legate de această zi, Sfânta Maria Mică.

Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală;

În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit.

Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos;

Femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele toamnei.

Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria;

Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor;

Tot pe 8 septembrie, păsările călătoare se pregătesc de calatoria spre tarile calde, iar gâzele și reptilele intră în pământ.

De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică;

Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ; Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea. De unde şi cunoscuta vorbă: “O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”.

Cu ocazia acestei zile sfinte, întregul colectiv redacțional urează  tuturor sărbătoriților„La mulţi ani de ziua numelui! Fie că Sf. Fecioara Maria, al cărei nume îl purtați, să vă ocrotească şi să vă lumineze calea în tot ceea ce faceți”.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
29.4 ° C
29.4 °
29.4 °
31 %
6.4kmh
15 %
sâm
29 °
Dum
30 °
lun
31 °
mar
30 °
mie
24 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com