În perioada 2 – 4 august, la Sibiu, a avut loc etapa naţională a Concursurilor Profesionale ale Serviciilor Voluntare şi Private pentru Situaţii de Urgenţă, organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu. Aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când au trecut de faza zonală, reprezentanţii zonei de sud (şi, implicit, ai judeţului nostru) au fost voluntarii – inimoşi – ai comunei Vedea.
Înfiinţat încă din anul 1954, serviciul voluntar de profil din Vedea a participat, an de an, la această competiţie. De două ori au reuşit chiar să ajungă în faza finală: în 2015 (când s-au întors cu locul şapte) şi anul acesta, când au venit de la Sibiu cu diploma pentru menţiune, dar şi cu Premiul „Fair Play” acordat, în unanimitate, de toţi cei 14 arbitri ai competiţiei. Probele la care s-au „angajat” pompierii voluntari din Vedea au fost: „Ştafeta 4×100 metri”, „Pista de îndemânare şi viteză” şi „Dispozitivul de intervenţie”.
„La Sibiu ne-am deplasat cu lotul format din şef lot Lucian Clejanu, apoi ceilalţi membri: Tudor Bigică, Cristi Marinică, Florin Florescu, Petrişor Buradel, Adrian Căciulan, Viorel Coman, Alexandru Bădilă, Andrei Mitroi, Gabriel Bobrec şi Stelian Coardă.
Pompierii din Vedea, adevăraţi eroi
A fost un concurs destul de dificil, ţinând cont că noi ne-am prezentat cu acelaşi echipament pe care îl folosim şi la stingerea incendiilor, dar, una peste alta, rezultatul, consider eu, este unul mai mult decât onorabil”, ne spunea şeful lotului de pompieri voluntari, Lucian Clejanu.
Desfăşurată pe temperaturi de 48 de grade Celsius, competiţia a fost câştigată de echipa din Iaşi. Cu toate acestea, diferenţele au fost unele extrem de mici, între primul şi ultimul loc fiind de doar cinci secunde!
Eforturile participării la o asemenea competiţie au fost mari. Deşi nu se plânge (şi nu a făcut-o niciodată!), primarul comunei Vedea, Marin Bălan,a fost cel care i-a sprijinit pe pompierii săi să ajungă la această competiţie. „E o onoare pentru noi să reprezentăm judeţul, aşa că niciun efort din partea noastră nu mi se pare prea mare”, o spune, cu modestie, Marin Bălan.
Plecând de la constatarea că pompierii voluntari ai comunei Vedea s-au clasat pe locul 4, din cele peste 2000 de comune existente în România, nu ar fi rău ca, din când în când, autorităţile judeţului să vină în sprijinul dotării acestor oameni inimoşi. Asta pentru că, după cum ne mărturiseau „eroii” materialului nostru, echipa din Vedea concurează cu echipamente vechi (cazul furtunelor), sau de multe ori cu unele de împrumut (cum ar fi scara). Mai mult, în dotarea pompierilor voluntari din Vedea se află la acest moment cea mai veche maşină de pompieri din ţară, fabricată în anul 1928, care în ciuda vechimii sale se află în perfectă stare de funcţionare (mai ales pentru dotarea unui muzeu!), o maşină despre care vom vorbi însă cu altă ocazie…
(Anna LINCĂ)