Putine lucruri pot inlocui aspectul, sentimentul si mirosul unui foc de lemne, insa multi proprietari de case se pot impotmoli in urma deciziei daca un semineu pe lemne sau o soba pe lemne este o alegere mai buna si mai eficienta.

In timp ce fiecare tip are propriile sale avantaje si dezavantaje, o mica cercetare in comparatiile ambelor va poate ajuta sa luati decizia potrivita pentru familia, stilul si nevoile dvs. de incalzire.

Lasand costul in afara ecuatiei deoarece ambele tipuri pot varia foarte mult in functie de dimensiunea si configuratia de care aveti nevoie, vom discuta despre estetica, siguranta, eficienta si aspectul ecologic al fiecarui tip.

Estetica

Designul uluitor al mantalei unui semineu de obicei, nu seamana unul cu altul. Cu posibilitati nesfarsite care cuprind mozaic, caramida, piatra stivuita, furnir sau marmura, un semineu si o soba din lemn vor fi elementul central al oricarui spatiu de locuit. Privelistea flacarilor dansande si aspectul incredibil, simtul si mirosul arderii lemnului intr-un semineu face acest stil extrem de popular printre proprietarii de case.

Pe de alta parte, in timp ce sobele pe lemne pot veni intr-o varietate de modele frumoase, de la moderne si elegant la rustic si traditionale, le lipseste ambianta naturala pe care o ofera un semineu. Sobele pot actiona ca un accent decorativ intr-o incapere in timpul utilizarii. Deoarece sobele de lemn au usi de sticla, proprietarii de case nu au aceeasi priveliste ca un semineu cu foc deschis.

Siguranta

Orice aparat de gatit cu ardere pe lemn vine cu provocari de siguranta. Spre deosebire de combustibilul pe gaz sau peleti, produsele secundare si creozotul din arderea lemnului se pot acumula in cosuri de fum, prezentand un pericol grav de incendiu daca nu sunt abordate corespunzator.

Deoarece sobele certificate de Agentia de Protectie a Mediului, ofera un proces de ardere mai complet decat semineele deschise, sobele pe lemne sunt capabile sa arda mai indeaproape produsele secundare. Ele nu sunt la fel de susceptibile de a crea creozot ca semineele.

Scanteile sunt un alt pericol. Acestea pot zbura cu usurinta din seminee, cauzand leziuni sau pagube materiale. Instalarea ecranelor si a usilor la seminee va poate ajuta sa va asigurati ca nu se va depune pe carcasele de mobilier din apropiere sau pe covoare.
Sobele, pe de alta parte, sunt deja echipate cu o usa de sticla deoarece sunt o unitate de combustie inchisa, ceea ce inseamna ca scanteile nu reprezinta o problema.
Sobele sunt un pic mai sigure in acest sens, deoarece focul nu este direct in deschidere, dar exista inca un risc minim de arsura a unei persoane daca atinge soba sau usa de sticla. Usile de siguranta reprezinta o modalitate excelenta de a nu permite copiilor si animalelor de companie sa se raneasca, indiferent daca se afla intr-un semineu sau intr-o soba.

Eficienta

Nu este un secret faptul ca lemnul tinde sa fie cel mai putin costisitor tip de combustibil dintre gaze, paleti, petrol si carbune. Desi seminele pe lemne sunt mai ieftine, nu sunt cele mai eficiente aparate de gatit din industrie.
Pe de alta parte, sobele cu ardere pe lemn pot furniza 3 ori mai multa caldura cu 1/3 din lemne, ceea ce inseamna ca acestea sunt mai eficiente si ofera mai multa putere de incalzire decat semineele deschise. Cand vine vorba de eficienta si capacitati de incalzire, sobele castiga.

Aspect ecologic

Lemnul de ardere este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, ceea ce inseamna ca arderea unui lui nu elibereaza mai mult CO2 decat un copac care se descompune in mod natural in padure. Acestea fiind spuse, sobele de lemn disponibile astazi produc foarte putine emisii nocive datorita sistemului lor de ardere cu ardere inchisa.
Deoarece sunt mai eficiente in furnizarea caldurii, sobele pot contribui la completarea sistemului actual de incalzire, permitandu-va sa reduceti facturile de utilitati in timpul lunilor reci de iarna.

Aparatul de incalzire pe care il alegeti depinde de ceea ce preferati. Daca estetica, atmosfera si autenticitatea sunt principalele prioritati ale dvs., alegerea ideala va fi: seminee pe lemne. Daca doriti o unitate de incalzire foarte eficienta, o soba pe lemne ar fi o alegere mai buna.
Va asteptam la Seminee Suceava, parte a grupului PEFOC.ro, sa va alegeti modelul si tipul preferat de soba sau semineu. Veti gasi de asemenea si cele mai deosebite modele de focare: focar semineu fonta, focar otel si multe altele.