Chiar dacă sună a poveste de romane SF, 14 indivizi din întreaga lume dețin 7 chei ce controlează securitatea Internetului. Predarea cheilor are loc în cadrul unei ceremonii a organizației Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), responsabilă de atribuirea adreselor de Internet pentru site-uri și computere și traducerea lor în adrese web normale pe care le pot folosi utilizatorii, scrie The Guardian.

Dacă cineva ar prelua controlul asupra bazei de date ICANN, ar putea controla Internetul (de exemplu, ar putea redirecționa oamenii către site-uri false de bănci pentru a fura datele etc).

Pentru a evita atacurile asupra bazei de date, ICANN a dezvoltat un sistem prin care controlul nu e oferit unei singure persoane. În total, ICANN selectează câte 14 persoane – 7 chiar dețin chei de securitate pentru baza de date, 7 dețin chei false.

Cheile deschid seifuri ascunse în întreaga lume. În ele se află cartele de acces smart ce formează “cheia principală” (parola ce accesează baza de date ICANN).

Din 2010, de 4 ori pe an, cei 7 deținători de chei se întâlnesc pentru ceremonia cheilor pentru a genera o nouă “cheie principală” – adică o noua parolă, scrie IFLScience.

Măsurile de securitate necesare pentru o astfel de ceremonie includ trecerea prin mai multe uși închise cu ajutorul codurilor de cheie și senzorilor de amprentă. Ceremonia are loc într-o cameră din care nu se poate transmite niciun mesaj electronic.

Alegerea deținătorilor de chei a avut loc printr-un proces foarte simplu – un anunț pe site-ul ICANN, ce a generat 40 de aplicații pentru 21 de poziții. De atunci, un singur deținător de chei a demisionat – Vint Cerf, considerat unul dintre “părinții Internetului”, ce lucrează acum la Google.

Printre deținătorii de chei ce încă mai activează în funcție se numără Joao Damas, Edward Lewis (ce lucrează la o firmă de securitate digitală) și Carlos Martinez (ce lucrează pentru registrul de Internet din America Latină).

(Jurnal)