Secretul unui An Nou fără ghinioane, pe masa festivă de Revelion

0
892

Nicio altă noapte nu este mai încărcată de superstiții ca noaptea de Revelion. Toate popoarele au tradiții și obiceiuri pe care le respectă în speranța că anul ce urmează va fi unul de bun augur.

Trebuie să mănânci 12 boabe de struguri, pentru a fi sănătos tot anul. Dar și în acest caz trebuie să aveți mare grijă pentru că, dacă nimeriți cumva o boabă acră, luna din an pe care o simbolizează nu va fi una dintre cele mai bune.

Simbol al prosperității, este bine ca de pe masa de Anul nou să nu lipsească 365 de boabe de fasole neagră, aducătoare de noroc.

De asemenea, lintea, prin forma ei rotundă, amintește de monede și, de aceea, e bine să o mănânci în noaptea dintre ani pentru succes financiar.

Puiul sau curcanul nu sunt considerate de bun augur la masa de Revelion, deoarece aceste păsări scurmă în pământ pentru mâncare, și se crede că cei care le consumă în noaptea dintre ani vor trudi din greu. În schimb, porcul este considerat un simbol al norocului, la fel ca și orezul care se umflă la gătit la fel cum ar trebui să o facă și conturile din bancă.

Printre aducătoarele de succes în noul an se numără și mâncarea galbenă, astfel că, orice aliment de această culoare este binevenit pe masa de Revelion.

În tradiția chineză de Anul Nou nu se consumă mâncarea de culoare albă, această culoare fiind asemuită morții.

Sunt de evitat astfel, brânzeturile sau ouăle albe. Un alt popor care are un obicei cel puțin neobișnuit în noaptea dintre ani este cel britanic, aceștia fărâmițând toate cojile de ouă, crezând că, în sens contrar, un spirit malefic își poate face din ele o barcă, stârnind, astfel, furtuni puternice pe mare. Tot britanicii susțin că, pentru a alunga ghinionul dintr-o casă, fiecare membru al familiei trebuie să participe la prepararea…prăjiturilor.  

O unealtă ce nu trebuie folosită, sub nicio formă în noaptea de Revelion, este banalul cuțit. Se crede că cine îl va folosi, își va scurta viața! Și pâinea cu găuri are aceeași semnificație, așa că…mare grijă în bucătărie!

Dacă peștele este indicat să fie consumat, pentru a fi ager, descurcăreț și strălucitor ca el, nu același lucru se poate spune despre consumul de crabi sau raci, deoarece aceste crustacee merg înapoi! 

(Jurnal)