Solicitată să ne explice în ce context medicamentele cumpărate de un pacient internat în spital poate deconta medicamentele, adresându-ne managerului Spitalului dr. Elena Dinu, secretar al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor ne-a spus:  

“Banii s-au recuperat totdeauna,  dar numai în anumite condiţii. Una ar fi dacă medicamentele pe care le-ai cumpărat sunt dintre cele care sunt trecute pe o listă pe care Spitalul o înaintează la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru că niciun spital public din România şi nici din afară nu poate deconta orice fel de medicament. Doar poate dacă ai o asigurare privată acoperitoare. Deci nu orice fel de medicament poate fi decontat, ci doar cele indicate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Mai precis,  medicamentele de strictă necesitate, şi doar dacă acestea  lipsesc din  Spital. “

Pentru a nu mai exista niciun fel de ambiguitate în această problemă, deputatul giurgiuvean a mai precizat:

“În cazul în care  un bolnav doreşte un medicament, de exemplu cel mai nou antihipertensiv, niciodată un spital public n-o să i-l poată deconta. Cel mult i-l poate recomanda doctorul la externare, dacă îl doreşte. Da, un algocalmin ce nu este găsit în farmacia Spitalului poate fi cumpărat de bolnav şi ulterior decontat de către Spital. Aceste medicamente de bază, repet, figurează într-o listă pe care Spitalul o înaintează Casei de Asigurări, la contractarea serviciilor. Altfel spus, eu mă oblig practic, ca furnizor de servicii medicale, să asigur pacientului, în limita unor protocoale, medicamentele acestea. Spitalul nu poate asigura medicamente foarte scumpe căci nu-i permite bugetul. Cel puţin la Giurgiu, din câte cunosc,  nu au existat sincope în aprovizionarea cu medicamente de bază, cum  a fost la un moment dat… Să n-ai o faşă, să n-ai o seringă…nu au mai fost cazuri de acest gen – a mai explicat  deputat Elena Dinu.  

Jurnal