Se schimbă modul de expunere la rafturi, a ţigărilor. Ce este interzis de comercializat…

0
565

646x404Legea 201/2016 prevede că vânzarea de produse din tutun fabricate şi etichetate în conformitate cu prevede-rile anterioare, din Legea 349/2002, a fost permisă până sâmbătă, 20 mai. După 20 mai, se interzice prin lege introducerea pe piaţa românească de produse din tutun fabricate sau puse în liberă circulaţie şi etichetate în conformitate cu Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

În acelaşi timp, nu se mai comercializează ţigaretele electronice sau flacoanele de reumplere fabricate sau puse în liberă circulaţie înainte de 20 noiembrie 2016, precum şi produsele din plante pentru fumat, fabricate sau puse în liberă circulaţie înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, la începutul anului.

Potrivit  ANCMMR, peste 75.000 de magazine din România au încă stocuri importante de produse din tutun fabricate înainte de data intrării in vigoare a legii, care nu au fost vândute şi nu mai pot fi utilizate după 20 mai, deşi au fost achiziţionate de către comercianţi în mod legal şi nu mai pot fi returnate.

„Pierderile pe care le vom înregistra vor fi semnificative, atât de ordin financiar, cât şi administrativ, afectând buna funcţionare a activităţii membrilor noştri”, punctează asociaţia, potrivit News.ro.

Legea mai interzice introducerea în România a produselor din tutun cu o aromă caracteristică şi a produselor din tutun care conţin următorii aditivi: vitamine sau alţi aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate; cafeină sau taurină ori alţi aditivi şi compuşi stimulanţi care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea; aditivi cu proprietăţi colorante pentru emisii.

În cazul produselor din tutun pentru fumat sunt interzişi aditivii care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei, dar şi aditivi care au proprietăţi CMTR (proprietăţile cancerigene, mutagene sau toxice) în formă nearsă.

Utilizarea aditivilor care sunt esenţiali pentru fabricarea produselor din tutun, de exemplu a zahărului menit să înlocuiască zahărul care se pierde în timpul procesului de uscare, este permisă doar dacă aditivii respectivi nu imprimă produsului o aromă caracteristică şi nu cresc în mod semnificativ sau măsurabil potenţialul de dependenţă, toxicitatea sau proprietăţile CMTR ale produsului din tutun. Nu mai sunt permise produsele din tutun care conţin arome în oricare dintre componentele produselor din tutun, cum sunt filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică ce permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensităţii arderii; sau care includ tutun sau nicotină în filtre, hârtii sau capsule.

Sunt exceptate de la interdicţiile menţionate produsele din tutun altele decât ţigaretele şi tutunul de rulat.

Nivelurile maxime ale emisiilor ţigaretelor introduse pe piaţă sau fabricate în România nu trebuie să depăşească 10 mg de gudron, 1 mg de nicotină şi 10 mg de monoxid de carbon pentru o ţigaretă.

Sancţiunile prevăzute de lege pentru importatori, producători şi comercianţi variază între 50.000 de lei şi 100.000 de lei, în funcţie de prevederile încălcate.

(Jurnal)