AcasăActualitateSe recalculează pensiile pentru cei care au lucrat în condiții deosebite de...

Se recalculează pensiile pentru cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Câți giurgiuveni vor beneficia de noile prevederi legale?!

PensionariCasa Națională de Pensii a venit, cu câteva zile în urmă,  cu o serie de precizări referitor la efectele aplicării Legii 192/2015, privind sistemul unitar de pensii publice, după ce s-a confruntat cu un val de întrebări pe tema noilor prevederi legale, precum şi de solicitări de recalculare a pensiilor din partea beneficiarilor.

 “Recalcularea pensiilor conform Legii nr.192/2015 se aplică pentru acei pensionari care au lucrat în fostele grupe I şi /sau a II-a de muncă dar care nu au beneficiat de măsurile de majorare aplicate anterior (în perioada 2008 – 2011) pentru că la determinarea punctajului mediu anual al acestor pensionari numărul total de puncte realizate s-a împărţit la un stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general, prevăzut de legea cadru.

Fiind lege de completare a Legii nr.263/2010 (legea cadru în materia pensiilor publice), Legea nr.192/2015 face trimitere la stagiile complete de cotizare prevăzute de legea cadru pentru fiecare situaţie în parte (stagii mai mari decât cele utilizate la data stabilirii iniţiale a pensiilor). Hotărârea de Guvern nr.291/2017 nu adaugă la lege, ci vine să expliciteze aceste stagii complete de cotizare şi să precizeze etapele de recalculare, fiind un act normativ care completează prevederile art. 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Naționale de Pensii, punctându-se că există situaţii în care pensiile recalculate pe Legea 192/2015 nu înregistrează o majorare de cuantum.

Concret, ne preciza directorul Casei Județene de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru, sub incidența noilor modificări legislative vor intra pensionarii care, prin decizii ale instanțelor, au obținut împărțirea stagiului de cotizare la 20, respectiv 25 de ani (în funcție de grupa în care au lucrat, I sau II), obținând un punctaj mult superior. Noile prevederi legale vin să aducă un fel de egalitate între pensionarii care nu au beneficiat de aceste legi speciale (cum sunt hotărârile judecătorești) și cei care au beneficiat de ele.

„După analizarea dosarelor, toate punctajele au ieșit, evident, mai mici decât ceea ce era în plată, dar pensiile – ca valoare bănească – rămân la același nivel. În concluzie, nu va fi micșorată nicio pensie!”, a mai precizat Marian Dumitru.

La nivelul județului Giurgiu au fost analizate un număr de 571 de dosare, dintre acestea potențiali beneficiari ai noii legi fiind 96 de persoane. În plată, efectiv, au rămas pentru cele două tranșe un număr de 88 de persoane, 74 dintre acestea primindu-și deciziile cu noul punctaj în luna iulie. Restul de 14 vor intra în tranșa din luna octombrie. Pentru opt dintre cei 96 de potențiali beneficiari nu s-au mai făcut documentele, întrucât cinci au decedat, iar trei persoane nu făceau obiectul legii 192. Diferența dintre numărul de dosare analizate și cele „calificate” o constituie dosare pentru care s-au făcut majorări conform actelor normative anterioare, și, nefiind pe legi speciale (475 de dosare) au beneficiat de toate indexările amintite.

În concluzie, directorul Casei Județene de Pensii Giurgiu a ținut să întărească  faptul că, în situațiile în care pensia recalculată va fi mai mică, se vor menține în plată punctajul mediu anual și cuantumul aferent, anterior recalculării.

 (Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
30.6 ° C
30.6 °
30.6 °
47 %
5.9kmh
34 %
vin
37 °
sâm
39 °
Dum
37 °
lun
38 °
mar
33 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com