Ludovic Orban premierul României a anunțat ce noi măsuri vor fi adoptate în contextul pandemiei de coronavirus. Sunt vești bune pentru românii care au rămas fără locuri de muncă, dar și pentru antreprenori. Guvernul alocă chiar și până la 15 miliarde de lei.

Ludovic Orban a anunțat  ce noi măsuri vor fi adoptate în contextul pandemiei de coronavirus. Măsurile au fost discutate în noaptea de miercuri spre joi, în cadrul unei ședințe de la Guvern, ce a ținut până la 5 dimineața.

Așadar, Orban a declarat că s-a asigurat capital de lucru pentru derularea tuturor achizițiilor necesare la nivelul spitalelor și a diferitelor structuri.

De asemenea, premierul a spus și că s-au luat măsuri pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemie.

Cele mai importante măsuri în ceea ce privește acordarea sprijinului financiar:

  • S-a majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul fondului de garantare. În primă fază s-au pus la dispoziție 5 miliarde de lei, însă, Orban susține că sunt pregătiți să mai mărească plafonul cu încă 5 miliarde de lei, și dacă va fi necesar se poate ajunge chiar și la 15 miliarde de lei.

Orban spune că „practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru”.

  • În ceea ce privește dobânda, aceasta este subvenționată în proporție de 100%. Garanția funcționează în proporție de 100% pentru credite de până la 1 milion de lei și de 80% pentru credite de peste 1 milion de lei.
  • Se va asigura rambursarea TVA până la limita sumei de 9 milioane.
  • Se vor deconta concediile medicale
  • Se va asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii.

(Jurnal)